Gestió forestal
La densitat mitja d’aquests boscos és d’uns 1.058 peus per hectàrea, amb una alçada dominants dels mateixos de 13 metres.
El Comú d’Encamp, al 1999, va iniciar els tractaments forestals a la zona del bosc d’Engolasters.
El bosc té una funció de protecció física enfront els riscos naturals molt important (esllavissades, allaus, aiguats,...)
Altres funcions del bosc són la protecció, conservació i millora dels sistemes naturals, així com l’interès social i l’acolliment de públic. Sobre la base de tot això s’han elaborat els Plans tècnics de gestió i millora forestal.
El PTGMF d’Encamp el va realitzar l’empresa Silvagrina Enginyers consultors, i és qui s’encarrega de la definició dels treballs associats al mateix.
Principals tractaments:
- Desbrossada selectiva i poda de formació de l’estrat arbustiu
- Aclarida de perxada
- Aclarida de fustal
- Tala
- Extracció i eliminació
Des de l’any 2013, els set comuns del Principat treballen conjuntament per a gestionar les masses forestals.
REFORESTACIÓ DEL BOSC DE TOSQUER I PALA DE REP
AL 2001, prop de la línea del Funicamp, al bosc del Tosquer i a la pala de Rep, va tenir lloc un incendi forestal que va afectar més de 12 hectàrees. És segur que molts dels presents s’han fixat algun cop en la cicatriu que aquest incident va deixar en la muntanya i que és visible des de molts punts d’Andorra la Vella.
Després de 5 anys sense actuar-hi, el 2006 es van iniciar els treballs necessaris per a la reforestació de la zona.
Els treballs de tala, extracció de fusta i protecció contra l’erosió s’han portat a terme en 3 fases, i fins ara s’han desemboscat unes 180 tones de fusta.
Durant el 2008 es van iniciar els treballs de plantació que van finalitzar durant el 2009. Es preveu la plantació d’uns 1.200 plançons per hectàrea, de diferents espècies (pi roig, pi negre, bedoll, trèmol i moixera de guilla).
Cal destacar que s’ha utilitzat planta forestal autòctona: plançons cultivats de llavors de pinyes recol·lectades a la zona o de subespècies del Pirineu.