Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sessió extraordinària de Consell de Comú en relació a l'acord d'intencions amb SAETDE

Encamp ha celebrat aquest divendres una sessió extraordinària de Consell de Comú en la qual s’ha debatut l’estat de les negociacions amb Saetde per donar acompliment a l’acord d’intencions.
Sessió extraordinària de Consell de Comú en relació a l'acord d'intencions amb SAETDE.

La sessió s'ha iniciat amb una exposició inicial del cònsol major, Jordi Torres, que ha indicat que el passat 24 de setembre del 2015 es va firmar un acord d’intencions que expressava les voluntats, i en cap cas, les obligacions, de les dues parts de tirar endavant un seguit d’accions. A més, ha indicat que l’acord d’intencions està supeditat a la legalitat vigent i que, un cop signat es va obrir un període per analitzar la concessió d’aquests acords. El cònsol ha explicat que el període actual és aquest, en què s’està avaluant amb els juristes de les parts implicades i els tècnics com fer realitat aquest acord.

Torres ha indicat que es tracta d’un pacte que ha de provocar una inversió inicial d’onze milions inicials i en global ha de suposar una inversió a la parròquia d’entre 25 i 30 milions. Així, el cònsol ha explicat que la parròquia es troba davant un repte històric per a Encamp i el Pas de la Casa.

En aquest sentit, el cònsol major, Jordi Torres, ha remarcat que l'acord d'intencions és vigent i davant la possibilitat de retirar-lo ha posat de manifest la complexitat que ha suposat arribar a aquesta entesa. "Tenim molt clar que el que s’ha de fer és intentar tirar-lo endavant buscant la fórmula de donar forma als acords”,  ha indicat el cònsol.

De la seva part, el conseller Joan Sans ha indicat que l’acord d’intencions s’hauria de retirar perquè quan es va aprovar, al mes de setembre, s'estipulava un termini de tres mesos per desenvolupar-lo. Sans ha indicat que actualment ja està expirat i no té vigència. A més, ha remarcat que malgrat que l’excònsol major d’Encamp, Jordi Mas, va manifestar que s’havia assegurat la viabilitat del pacte, actualment es posa en entredit.

Sans ha indicat que actualment el Comú hi està implicat i que Saetde ja ha començat a materialitzar les inversions sense que l’administració hagi fet un pas per donar acompliment a la seva part.  El conseller del Partit Socialdemòcrata ha qualificat l’acord com una burda maniobra electoralista i ha instat que es treballi amb transparència i informant la ciutadania ja que hi ha una gran manca d’informació.

Per la seva part, els consellers de Liberals d'Andorra + Independents han posat de manifest que el Pla d’inversions que vol realitzar Saetde a la parròquia és essencial i que cal seguir treballant perquè la concessionària inverteixi. Tot i això ha remarcat que l’acord és paper mullat i que ha caducat. Troguet ha manifestat la voluntat de treballar amb la majoria per fer que l'acord que es pugui aconseguir sigui el més beneficiós possible per a ambdues parts. La consellera liberal, Maribel Lafoz, ha exposat els dubtes sobre la legalitat d'aquest acord.

El cònsol major ha coincidit amb l’oposició en la voluntat de donar notorietat i publicitat a l’acord indicant la voluntat de fer les reunions de poble necessàries així com les trobades amb els sectors implicats. Mentre la majoria manté que aquests passos s’han de fer un cop tancat l’acord, el conseller Joan Sans ha posat de manifest que seria més idoni donar la notorietat necessària a aquest preacord d’intencions.

En relació al fet que els tres mesos marcats en el preacord haguessin passat, Torres ha indicat que va ser una qüestió pactada amb Saetde, que volia que es comencés a materialitzar en l'anterior consolat. També ha posat en relleu que si ha començat ja a fer inversions és pel seu compte i risc.

Els consellers de l’oposició han indicat que marxaven de la sessió com havien arribat, amb els dubtes sobre què passa amb l'acord d'intencions. Troguet per la seva banda, ha indicat que no es vol fer una oposició destructiva, tot i que ha lamentat que la informació no es faciliti amb més celeritat.