Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Recepció del Comú d'Encamp a l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, S.E. Mons. Joan-Enric Vives amb motiu de la Visita pastoral a Encamp

· A l'inici de la sessió telemàtica del Consell de Comú d'avui S.E. Mons. Joan-Enric Vives ha intervingut per videoconferència en presència de tots els consellers del Comú · La cònsol major ha agraït en nom de tots els consellers que malgrat les circumstàncies, es pugui celebrar i deixar constància de la 26a Visita Pastoral documentada des del 1738 a la parròquia d'Encamp.
Recepció de S.E. Mons. Vives en motiu de la Visita Pastoral a Encamp strol .
Recepció de S.E. Mons. Vives en motiu de la Visita Pastoral a Encamp strol

Encamp, 11 de novembre de 2020:- En el primer punt de l'Ordre del dia del Comú d'avui, els cònsols i conselleres del Comú d'Encamp han rebut, per videoconferència, a S.E. Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra amb motiu de la visita pastoral, que es va iniciar a la parròquia per Tots Sants.

La cònsol major, Laura Mas, ha agraït a S.E. Mons. Vives la seva predisposició a mantenir la visita pastoral, adaptant-la a les restriccions que imposa l'emergència sanitària i li ha manifestat la voluntat dels membres de la corporació d'agendar, quan les circumstàncies ho permetin, una nova visita institucional a la parròquia, en aquesta ocasió en persona i amb tots els consellers del Comú.

Aquesta és la 26a visita pastoral a Encamp de la que es té constància documentada des de 1738. La cònsol major ha manifestat "si un record m'agradaria que quedés datat en la història d'aquesta parròquia, com a memòria de la Visita Pastoral, és la capacitat dels encampadans i encampadanes per afrontar una situació tan desfavorable i de risc, com està sent l'emergència sanitària, i la perseverança per a recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant aquesta situació adversa"

La cònsol ha explicat que el confinament ha estat dur per a infants, joves, gent gran i altres col·lectius vulnerables  i que cal reconèixer l'esforç que han realitzat. També ha destacat el reconeixement al personal sanitari, als  cossos de seguretat i "a totes les persones i professionals que ens han cuidat i protegit", fins i tot realitzant tasques tant essencials com els serveis de neteja. "Aquest fet també hauria de quedar gravat en la memòria col·lectiva"

En paraules de la cònsol "El valor latent que ha despertat aquesta pandèmia, la resiliència, hauria de formar part del record col·lectiu i del nostre ADN com a societat"

Finalment la cònsol ha manifestat al Copríncep la voluntat d'afegir-se a les mostres de condol que recentment va fer arribar al Copríncep francès, amb motiu dels darrers atemptats terroristes "que han colpit especialment a l'Església catòlica, "ja que els anhels de llibertat i respecte són valors compartits per tots".

El Copríncep, Mons. Joan-Enric Vives, ha agraït aquest record i ha fet una salutació als germans i amics de França que han viscut moments tan difícils.

També ha posat en relleu que, en aquesta primera vegada que el Copríncep fa una visita al Comú de manera telemàtica, podia percebre la calidesa de l’acolliment dels Cònsols i de tota la corporació: “descobreixo amics, ciutadans que han ofert quatre anys de la seva vida al servei dels seus conciutadans”, una de les tradicions bones d’Andorra, el del servei pel comú, que en aquest moment de crisis provocada per la pandèmia, adquireix una major rellevància, perquè “no podem oblidar de ser comunitaristes, perquè necessitem l’encontre de les persones, el treball pel bé comú de tots”.

Ha reiterat en les seves paraules “la meva entrega, el meu amor i el meu servei per la parròquia d’Encamp” i ha reiterat la seva benedicció i voluntat de pau, tot recordant que el Principat té una llarga història federativa, en la qual els comuns i les parròquies són les que han forjat el dia a dia del nostre país. Mons. Vives ha volgut donar un missatge de reconeixement per la tasca duta a terme per tots els comuns, i en aquest Comú en particular durant la pandèmia, una prova de foc molt gran, sobretot per aquells equips que s’estrenaven en la gestió comunal dos mesos abans, valorant l’esforç d’ajudar el teixit comercial, el suport als més fràgils i l’acció social: Ara, ha dit, “Andorra ha d’anar a buscar noves oportunitats, i en això, malgrat que és tasca del Govern, també tenen molt a dir-hi els Comuns”. “No podem desanimar-nos, i, sense caure en l’optimisme fàcil o superficial, hem de saber viure amb esperança, que hem de saber fer renéixer i que tant té a veure amb la resiliència i amb les recomanacions del nostre Manual Digest en moments complexos”.

Aquesta ha estat la 26a visita documentada al Llibre de Decrets i Visites Pastorals que es guarda a l'església de Santa Eulàlia de Mèrida d’Encamp des del 1738 i és el document on s'anoten els fets i esdeveniments destacats de cada visita per part del bisbe.

La visita pastoral més antiga de la qual es té constància es remunta al 20 de desembre de 1312, repetint-se en dues ocasions més, el desembre de 1313 i el de 1314, tot i que aquestes visites del segle XIV, no les va fer el mateix bisbe en persona, sinó que envià visitadors que el representaren.

 

Des del 1738 han estat 15 els bisbes que han visitat la parròquia.  Amb l’inici del segle XXI, l’Arquebisbe i Copríncep S.E. Mons. Joan-Enric Vives i Sicília és rebut a la parròquia en tres ocasions, la primera: el 30 d’abril de 2006, la segona el 24 de novembre del 2013 i la tercera que és l’actual.