La resistència íntima. Assaig d’una filosofia de la proximitat de Josep Maria Esquirol
Assaig, literatura, ciència? Què és la filosofia? Sobretot és pensament destinat a ordenar i explicar la realitat. Segons el Diccionari de l'Institut d’Estudis Catalans “Estudi metòdic i crític de la realitat, el coneixement i l’acció, que aspira a donar-ne l’explicació darrera i a orientar la vida humana”. Coneixem noms de grans filòsofs Plató, Sant Tomàs, Descartes, Heidegger, però potser no recordem les seves teories. Sovint la filosofia se’ns presenta com un camp destinat als erudits.
En aquest cas Josep Maria Esquirol, professor de filosofia de la Universitat de Barcelona, ens acosta en el seu llibre a una filosofia de la quotidianitat. Toca la majoria de temes que ens podem plantejar, la casa o llar com a lloc on vivim, les relacions humanes, la malaltia, la resistència davant les adversitats, les formes de llenguatge que utilitzem... i sempre amb un llenguatge planer que fuig d’academicismes i que tothom pot entendre. En les qüestions plantejades sovint ens hi veiem reflectits perquè qui més qui menys s’ha preguntat el mateix. Més profundament, en tot el conjunt de l’obra es dóna importància al gest quotidià enfront de les demandes d’èxit personal que ens exigeix la societat. I sobretot en aquesta intimitat enalteix el fet de cuidar-se un mateix. És interessant que de cada qüestió dóna alguna ressenya de pensadors i escriptors des de l’antiguitat al segle XX, que ja hi ha reflexionat abans i quin punt de vista tenien.
Us en presentem un fragment:
“Evitem buscar sempre lo extraordinari, admirem-nos d’allò simple i planer i aprenem a apreciar-ho perquè, des de cert punt de vista és el més sublim de tot. Heus ací la lliçó. La tenim a l’abast de la mà i, potser per això sigui paradoxalment una de les més difícils”
Una lectura que s’ha de prendre en petites dosis per copsar bé el que ens vol dir l’autor, però que no es fa gens feixuga, ja que el llibre és molt breu, només 176 pàgines de pura saviesa.