La dona que somiava mariatxis
Enginy, fantasia, humor i originalitat són els destacats ingredients que trobareu als 21 contes per adults de l’Assumpta Mercader, contes que parlen entre línies de la societat en què vivim, tot i que des d’una òptica divertida. Es confessa admiradora de Quim Monzó, i algun tic se li ha contagiat i no el desvetllaré en aquestes ratlles.
Els petits relats estan molt ben lligats i si entrem en les trames argumentals trobem contes més realistes, altres que succeeixen en espais urbans o grans magatzems prou coneguts, en pobles, ciutats, transports i situacions totalment inversemblants, sovint amb el punt de mira a les relacions personals i alguna en les relacions amb el nostre món interior, i les reaccions que aquestes relacions provoquen, a voltes viscerals a voltes calmades, mai deixen de sorprendre. I si parlem de tempos, contes que abasten moments i d’altres que contemplen vides senceres.
Intercalats sorprèn trobar-hi petites piulades, ‘tweets literaris’, si em permeteu la gosadia, on l’autora i experta en explicar contes per a nens i adults, aprofundeix en la paraula i el llenguatge i el pensa, es tracta d’autèntiques perles. Us en poso un exemple a mig camí entre el Haikú i el ‘Màrius Serra’.
-Tens son, Cèlia?
No, tinc cel, Sònia.
I va sortir volant.
L’autora, com deia, ve del món del conte, es defineix com a narradora, actriu i titellaire, ha publicat contes infantils i és veterana en l’art de contar contes als més petits i als grans. A la Biblioteca d’Encamp hem pogut gaudir del seu art amb els Contes de Gegants i amb els contes gòtics per adults de l’Edgar Allan Poe. I no només narrar, sinó actuar, sola o en companyia, expressar, crear contes i adaptar-ne és el que porta fent els darrers 25 anys. I es tractava de donar el pas a publicar contes d’adults, de la veu al paper. És el primer llibre però segur que n’hi haurà molts més. Si la voleu escoltar i conèixer amb persona la tindrem ben aviat a la Biblioteca d’Encamp explicant contes per a adults.