Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes de Nadal

La parròquia d'Encamp realitza un reguitzell d'activitats per a celebrar les festes de Nadal i Reis.
Festes de Nadal.

L'acte que dona el tret de sortida a les activitats de Nadal és el Calendari d'Advent que organitza el Departament de Promoció Turística d'Encamp. Des de l'1 fins al 24 de desembre, el Calendari situat a la plaça del Consell, obre una de les seves finestretes per obsequiar als assistents amb dolços, amb l'objectiu de recordar als més petits de la casa que cada dia que passi faltarà un dia menys perquè arribi el Nadal i, per tant, poder obrir els regals que els hagi deixat el Pare Noel.

Fa uns anys que s'ha recuperat aquesta tradició tan dolça per als més menuts. Una tradició que té els seus orígens als anys 20, quan es van incorporar als calendaris d'advent 24 finestretes, una per a cada dia, al darrere de les quals s'amagaria una xocolatina.

Passem del Calendari d'Advent a un acte solidari, la tradicional Fira de Santa Llúcia d'Encamp. Aquest mercat, que se celebra al carrer Major, té un component solidari perquè tothom que participa en la compra d'un tiquet pel sorteig de diverses paneres, està participant en la recaptació de diners que es lliuren, en forma de regals de Nadal, als infants d'un centre d'acollida del Principat d'Andorra.

A més a més, les persones que es van aproximar al carrer Major tenen una bona oportunitat per agafar idees de cara al Nadal perquè entre les parades es troben joies, bijuteria, roba, quadres, flors, llibres o ornaments de Nadal.

Un altre dels actes d'aquestes festes és la tradicional Cavalcada del Pare Noel, el 24 de desembre, que desfila pels carrers dels pobles d'Encamp i del Pas de la Casa, i on en arribar a la sala de festes en el cas del Pas de la Casa, i a la plaça dels Arínsols en el cas d'Encamp, el Pare Noel rep de mans dels infants totes les cartes repletes de bons desitjos i de demandes dels regals somiats.


Però no és l'únic acte que se celebra el 24 de desembre, i és que a la tarda al Pas de la Casa i a mitjanit a Encamp, es realitzen les tradicionals Misses del Gall, oficis religiosos en commemoració al naixement de Jesús de Natzaret. En acabar la missa, es reparteix coca i vi bullit.


No podem oblidar-nos per Nadal dels dos Salons de la Infància i de la Joventut d'Andorra que se celebren a Encamp i al Pas de la Casa, i que organitzen el Departament de Joventut i Esports. En aquests Salons es troben múltiples activitats a cobert, que ofereixen a les famílies la possibilitat de passar una estona ben distesa entre jocs, inflables, simuladors, espectacles...

I per acabar la sèrie d'activitats que podem trobar a la nostra parròquia, el dia 5 de gener se celebra la tradicional Cavalcada de Reis a Encamp i al Pas de la Casa, una desfilada on els més petits del poble esperen amb fred a les galtes, però amb molta il·lusió als ulls, l'arribada de Ses Majestats els Reis Mags d'Orient, que amb els seus seguicis de patges i follets arriben per a repartir regals i caramels, i perquè no, carbó als que han estat més entremaliats.

A Encamp els Reis arriben en carrosses a la plaça dels Arínsols després de recórrer els carrers de la vila, i al Pas de la Casa, ho fan en tot terrenys fins al Centre Esportiu, després de fer un descens de torxes per les pistes d’esquí.