Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esteve Albert

És el centenari del naixement d’Esteve Albert i Corp, 1914-2014!! Normalment quan arriba un centenari d’un escriptor correm a celebrar-lo, fer-li homenatges i després molts cops ho oblidem. Aquests dies, la biblioteca posa el seu granet de sorra amb una exposició bibliogràfica de la seva obra, però conserva i difon permanentment el seu llegat.
Esteve Albert.

Quan parlem d’Esteve Albert hem de considerar moltes facetes, va ser un home prolífic i polifacètic, i així ho reflecteix la seva obra.

Tot i la seva dilatada carrera, va escriure el major nombre de llibres els darrers vint anys de la seva vida. La mostra que presentem a la biblioteca no és exhaustiva, hi trobareu, això sí, la totalitat de llibres que hi ha a la Biblioteca d’Encamp, i us servirà per fer-vos una idea de l’amplitud de mires d’aquest escriptor, que va publicar textos sobre diferents temàtiques, com ara folklore, església, història i biografia, literatura, descripcions i viatges i política.

Volem recomanar especialment les obres de folklore que testimonien el passat de les nostres festes, com el pessebre vivent d’Engordany amb delicioses il·lustracions de Francesc Espriu, o una edició posterior de 1958 amb fotografies de l’època.

Com a bon tastaolletes que era, les seves nadales escrites entre 1988 i 1994 reflecteixen l’erudició del nostre personatge. Apunts històrics que abasten des de la prehistòria fins a finals del segle XX i que han ajudat a popularitzar fets que només coneixien uns pocs privilegiats. Aquest és el valor d’Esteve Albert, que la seva obra va transmetre coneixement i va arribar a tothom.

Esteve Albert no només escrivia llibres. Avui he parlat amb un testimoni de primera mà que va conèixer el Sr. Esteve Albert, i que va participar activament en el muntatge escènic del Retaule dels Sants Màrtirs de Vilassar de Dalt. Coincidim en dir que el punt de diferència de l’Esteve és l’apropament del coneixement a molta gent, per exemple, que desconeixia als anys 70 que els romans haguessin passat pel Maresme. Els retaules són obres teatralitzades però contenen elements reals i de ficció. Potser aquest apropament a la gent senzilla inconscientment el va fer defugir de grans actes i homenatges.

El nostre testimoni també recorda haver participat en expedicions arqueològiques per l’Empordà dirigides per Esteve Albert, estudiant i classificant pedres modificades i venerades per societats neolítiques.

En qualsevol cas, el nostre homenatjat segur que en vida no va ser reconegut com es mereixia. Si us sentiu atrets per l’obra i el personatge podeu passar a recollir un fullet a la biblioteca, editat per institucions catalanes, que recull informació de tota la seva obra.