Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Encamp obté el guardó com a Vila Florida 2020 amb 4 Flors d'Honor

· La visita del jurat el mes de juliol va valorar no només la part estètica de l'embelliment floral sinó també la gestió amb criteris de sostenibilitat que es realitza dels espais verds de la parròquia
La cònsol major i el Conseller felicitant a l'equip de jardineria .
La cònsol major i el Conseller felicitant a l'equip de jardineria

Divendres 16 d'octubre de 2020.- Encamp ha obtingut avui el guardó com a Vila Florida 2020 amb la qualificació de 4 Flors d'Honor en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l'espai urbà. Encamp ha entrat al grup dels millors guardonats, ja que les 5 flors d'honor no s'ha atorgat encara mai a cap municipi de Catalunya ni parròquia d'Andorra.

La gala d'entrega de premis s'ha realitzat avui a través del canal de youtube, per motius de prevenció sanitària per la COVID19, i s'han fet públics els guardons atorgats als 13 nous municipis i parròquies que s'han adherit i s'han pogut avaluar durant el 2020.

El conseller d'Higiene, Medi Ambient i Agricultura, Andreu Riba, ha expressat la seva satisfacció pel reconeixement rebut i ha volgut agrair a tot l'equip comunal, i en especial al servei de jardineria, "el mèrit d'aquest resultat és de tot l'equip que cada dia, i molt aviat cada matí, es preocupa que tot l'entorn estigui cuidat, net i de fer un gestió sostenible de les nostres zones verdes i urbanes". Andreu Riba ha explicat que "el premi és un incentiu més per seguir invertint en zones de la parròquia que encara necessiten millores".

Andreu Riba ha agraït al jurat de Viles Florides el reconeixement rebut i que "s'hagi tingut en compte no només les qüestions estètiques sobre l'embelliment floral sinó també tota la gestió i la feinada que hi ha al darrera i que costa molt de veure".

El passat mes de juliol, Encamp va rebre la visita del jurat especialitzat format per professionals dels sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme, el mobiliari urbà i altres àmbits relacionats que va tenir en compte a l’hora de valorar la parròquia aspectes com el patrimoni vegetal i paisatgístic, la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica.

També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

Participació Ciutadana en l'embelliment de la parròquia

En el cas d'Encamp un dels elements que també s'afegeix en la gestió de l'espai verd és la participació ciutadana. Enguany el Comú d'Encamp va impulsar un any més, el XIVè concurs floral de la parròquia, amb una nova mesura inclosa en el pla de xoc per facilitar la participació de veïns i comerciants, amb vals de compra de 20 euros per embellir balcons i jardins. En les properes setmanes es farà entrega dels premis de l'edició 2020 marcada per ser la primera com a Vila Florida.

Viles Florides

La presidenta de la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), Mercè Martínez, ha explicat que la principal novetat d’enguany ha estat la internacionalització del moviment amb la incorporació de tres parròquies andorranes a Viles Florides. Es tracta d’Encamp, La Massana i Canillo. “Aquest salt al país andorrà reflexa la  voluntat de Viles Florides de continuar creixent i apostant pel verd com a forma de millorar la qualitat de vida dels nostres conciutadans, fent més verds, amables i sostenibles els nostres pobles i ciutats”.

Viles Florides tanca aquesta edició amb un total de 142 municipis i parròquies que formen part del moviment que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya i Andorra a través d'espais verds urbans i enjardinats.

Aquest moviment vol mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d'enjardinament, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l'àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.