Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Encamp aconsegueix el primer equilibri pressupostari en sis anys i tanca el 2013 amb un superàvit de 2 milions d'euros

La liquidació pressupostària del 2013 evidencia un superàvit de 4.291.709 euros.
Encamp aconsegueix el primer equilibri pressupostari en sis anys i tanca el 2013 amb un superàvit de 2 milions d'euros.

El Comú d’Encamp ha aprovat aquest dijous la liquidació pressupostària del 2013 amb un superàvit de 4.291.709 euros. La gestió realitzada ha permès reduir les despeses un 4,67% mentre que els ingressos s'han incrementat en un 24,84% respecte l’any anterior. El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, ha explicat que el tancament de l'exercici reflecteix un superàvit de 4,29 milions d'euros, 2,2 milions dels quals fan referència a un crèdit demanat. Per aquest motiu, es considera que la xifra final de liquidació és de 2 milions. D'aquesta manera, el cònsol ha indicat que el deute total del Comú d'Encamp a data 31 de desembre del 2013 se situa en 35,2 milions d'euros.

Els auditors dels comptes han destacat que feia sis anys que no s’aconseguia l’equilibri pressupostari en operacions corrents. El major impacte en la contenció s’ha evidenciat en les despeses de capital que globalment han disminuït un 7,73%  mentre que les corrents han tancat amb un percentatge inferior del 3,91%. Tal com ha explicat el cònsol major, Jordi Mas, el tancament posa en relleu l’esforç realitzat per moderar la despesa  financera.

Pel que fa als ingressos, el tancament de comptes evidencia un creixement important en concepte de passius financers i de transferències de capital així com impostos indirectes. Mas s’ha mostrat satisfet però prudent i ha recordat que cal seguir treballant per millorar la situació econòmica del Comú.

En aquest sentit, el cònsol ha recordat que les actuacions dutes a terme per la majoria han permès passar de diversos anys amb tancaments de pressupost en negatiu a una liquidació del 2013 que tanca en positiu. En aquest sentit, Mas ha recordat que el 2014 marcarà un punt d’inflexió que permet realitzar un esforç en la inversió tot mantenint la prudència i ha remarcat la voluntat de seguir impulsant polítiques de reactivació per fomentar la prosperitat i el benestar dels ciutadans d’Encamp.

Malgrat els resultats positius, des de l'oposició, el conseller socialdemòcrata Joan Sans ha decidit abstenir-se en la votació en indicar que el pressupost no tenia un full de ruta més enllà de la contenció. Segons Sans, s’obté el superàvit retallant serveis als ciutadans.

En canvi, la consellera de la minoria de Socialdemocràcia i Progrés, Eluska Galdós, ha decidit donar suport a la liquidació remarcant els esforços en contenció i ha assegurat que vota la liquidació pel treball tècnic. Tot i això, ha expressat el desacord amb el projecte de pressupost presentat per al 2013.

Preguntes a la majoria

D'altra banda, en la sessió d'aquest dijous el conseller socialdemòcrata Joan Sans ha entrat una pregunta relativa al compromís del Govern de pagar 300.000 euros de les obres del Centre d’Atenció Primària de la parròquia. Malgrat assegurar estar satisfet pel compromís, ha retret no haver arribat a un acord per l’import total de les obres. El conseller de l’oposició ha indicat que també s’haurien de reclamar diners al Govern pel circuit de gel del cap del Port d'Envalira.

En resposta, el cònsol major de la parròquia ha valorat el fet d’haver assolit un acord per les obres del CAP ja que fins ara no se n’havia arribat a ingressar ni un euro. Mas ha recordat que el fet d’aconseguir aquest compromís, en cap cas fa desistir en la reclamació d’altres deutes. El cònsol major ha assenyalat que se segueixen reclamant tots.

Per la seva part, Galdós ha tornat a preguntar per la proposta amb què pretenia que el servei de taxi suplís el servei públic d’autobús. Mas l’ha informat que s’està pendent del traçat de les línies regulars nacionals per acabar de definir la solució final.

El Consell de Comú també ha permès aprovar els noms dels representants comunals al Consell d’Administració de la societat SERCENSA. Per part de la majoria s’ha indicat a  Xavier Palacios Albacar mentre que l’oposició ha proposat a Víctor Cunill Xarpell.