Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els infants de la parròquia exposen les seves propostes al comú durant el Consell d'Infants

Els consellers infantils han proposat una trentena de propostes a la corporació encampadana.
Els infants de la parròquia exposen les seves propostes al comú durant el Consell d'Infants.

La sala del Consell del Comú d'Encamp ha estat l'escenari, aquest matí, de la sessió del consell d'Infants d'Encamp, on els seients dels consellers han estat ocupats per representants dels alumnes de les escoles andorrana i francesa d'Encamp i del Pas de la Casa. El cònsol major, Jordi Torres, i el conseller de Joventut, esports i Turisme, Xavier Fernández, han estat els encarregats de dirigir la sessió i d'atendre i comentar totes les propostes presentades pels joves consellers.

La ronda de presentacions l'ha inaugurat l'escola andorrana d'Encamp, que han demanat unes porteries de futbol i una pista per jugar a bàsquet al Prat Gran d'Encamp, així com la millora dels banys públics. A més, han requerit col·locar terra de cautxú on hi ha la tirolina, jocs nous, renovar l'skate parc, arranjar les voravies de Valira Nova, ampliar el nombre de fonts, facilitar més espais per penjar cartells d'anuncis, netejar els grafitis de les parets del parc i de les escales al costat del poliesportiu, insistir més als propietaris dels gossos perquè recullin els excrements i donar-los ampolles d'aigua per netejar els orins, instal·lar pipicans que donen premis als cans, oferir més activitats d'estiu per als infants de la seva edat, practicar ràfting i canoa al tram del riu entre les Bons i Prada de Moles, posar un trampolí a la piscina de la Mola i vigilar que la gent respecti l'entrada i posar una parada d'autobús fins als Cortals.

El cònsol, que ha respost a totes les peticions, ha dit que de cara a l'any que ve no descarta fer una pista de bàsquet 3x3 al Prat Gran. Quant als banys, Torres ha explicat que cada dia es netegen, però ha lamentat "cert vandalisme" i ha agraït als infants la seva conscienciació amb el respecte al mobiliari urbà. El cònsol ha avançat que es col·locaran dues càmeres de vigilància a les escales per evitar que els joves hi continuïn fent pintades. Tampoc ha descartat que s'ofereixin parets específiques per pintar grafitis i evitar que s'embruti la resta d'espais públics. També ha dit que, després de l'estiu, es posarà terra de cautxú a la zona de la tirolina i dels llits elàstics i s'instal·laran dos llits elàstics nous, un nou gronxador i un nou joc. Tanmateix, Xavier Fernández ha explicat que el camp de futbet de davant del Complex d'Encamp s'està desballestant actualment per refer-lo de nou, amb unes noves tanques de protecció de més alçada i que arribin fins a terra, perquè no es colin les pilotes fora del camp.

Pel que fa a l'skate parc, Torres ha subratllat que se'n fa un manteniment constant, però que el reforçaran, i que demanaran al Govern que arrangi les voravies de Valira Nova, ja que és un tram que té categoria de carretera general. Sobre les fonts, el cònsol ha explicat als infants que entre Encamp i les Pardines n'hi ha dinou, i que enviarà a les escoles un mapa amb la seva localització. Pel que fa als plafons d'anuncis, ha comentat que s'està mirant de trobar una nova solució més moderna, per evitar l'empaperament.

Referent a les tifes de gossos, Torres ha exposat el projecte de tots els comuns d'obligar a registrar l'ADN de tots els cans del país per obtenir un banc de dades. Després, es podran analitzar les tifes que no s'han recollit de la via pública i multar els propietaris dels animals.

Sobre la proposta de ràfting, Torres ha dit que està descartada perquè a la primavera el cabal és massa alt i, per tant, és perillós baixar el riu, i a l'estiu baixa massa poca aigua. Quant a les activitats d'estiu, el departament de Cultura es posarà en contacte amb el Consell d'infants per saber què els agradaria fer. Finalment, Torres ha descartat el trampolí, que ja es va retirar perquè la piscina no compleix les mesures necessàries per col·locar-ne un, i ha assegurat que aquest estiu es vigilarà més l'accés a la piscina. Pel que fa a l'autobús, Torres ha revelat que durant els mesos de juliol i agost es posarà un autobús que anirà des d'Encamp fins a les Pardines, i s'estudiarà si es manté tot l'any.

L'escola francesa d'Encamp ha demanat un camp de futbol renovat, posar un pas de vianants amb ressalt a la urbanització Vila del Sol, un ressalt al carrer Sant Romà de les Bons per obligar els vehicles a reduir la velocitat, que a la parada d'autobús a l'avinguda Mitterrand s'hi col·loqui una marquesina i que es netegin de grafitis les parets de les escoles que donen al Balcó del Solà. Els escolars, fins i tot, han suggerit pintar els murs amb "pintura antipintura".

Torres ha recordat que tant a Encamp com al Pas de la Casa es construiran dos nous camps de futbet i ha argumentat que no es poden posar ressalts a la via perquè dificulta la treta de neu de les màquines llevaneu a l'hivern. El pas de vianants a la urbanització Vila del Sol no es descarta, però allunyada de la corba on l'ha suggerit la canalla, per un tema de seguretat viària. El cònsol ha aclarit que la parada de bus és provisional, fins que s'acabin les obres de l'hotel Rosaleda, que és on tornarà a col·locar-se amb marquesina. Torres ha reiterat que es posaran càmeres de seguretat per evitar pintades i la proposta d'oferir parets per realitzar art urbà.

Al Pas de la Casa, els estudiants de l'escola andorrana han demanat reforçar la programació de la sala de cinema, amb una cartellera regular, amb almenys una pel·lícula al mes, i una agenda de projeccions. També han reclamat un camp de futbol cobert i millores a l'skate parc. Els infants de la població han insistit en la millora de la neteja dels carrers i la treta de neu, sobretot de les zones més apartades del nucli urbà, i han suggerit ampliar el personal de neteja i posar un agent cívic al carrer perquè controli que la gent no embruti.

El cònsol encampadà ha tornat a explicar que es farà un camp de futbet nou al Pas de la Casa i es mirarà de tapar-lo perquè s'hi pugui jugar tot l'any, i ha avançat que l'any que ve es reformarà l'skate parc perquè sigui "més modern i segur", així com reforçarà el manteniment de la instal·lació. Quant al cinema, Torres ha garantit que a partir del setembre hi haurà una millor coordinació entre la biblioteca comunal i les escoles per organitzar el calendari. Sobre la neteja, el cònsol ha explicat que hi ha una empresa externa contractada i que, ara per ara, compleix tot allò que se li demana. A més, ara al juny es contractarà una altra empresa perquè faci una neteja a fons de la perifèria, quan s'hagi fos tota la neu. Pel que fa a la treta de neu, Torres ha mantingut que "l'hem millorat" i ha recordat que tothom té l'obligació de netejar el seu tram de voravia. Finalment ha explicat als infants que hi havia hagut la figura de l'agent de proximitat a la parròquia, i que es va retirar quan les finances anaven malament. Ara que la situació econòmica s'ha revifat, el comú no descarta recuperar-lo. De fet, la plantilla del cos de circulació de la parròquia s'ha incrementat amb dos agents i se'n contractaran dos més ben aviat.

Finalment, l'escola francesa del Pas de la Casa, han presentat un vídeo reclamant un carril bici, perquè molt d'ells passen tot l'estiu a la vila encampadana, i volen sortir a pedalar amb seguretat. A més, els alumnes han demanat un parc infantil dirigit a infants de 9 a 14 anys, ja que l'actual és per a canalla de 3 a 8 anys. Torres s'ha compromès a instal·lar jocs per a la seva edat i els ha dit que aquest estiu els joves del Pas de la Casa tindran un Espai Jove.

La sessió del Consell d'Infants d'Encamp ha finalitzat amb una fotografia de família i amb una roda de premsa, que han ofert quatre representants, un per escola, i el cònsol major.