Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els consultors reconeixen un 'important esforç de contenció' del Comú d'Encamp en la liquidació dels comptes del 2012

Els consultors de l’empresa OCPS Auditors i Consultors han presentat aquest dimecres a la Sessió del Consell de Comú d’Encamp un resum executiu de la liquidació de comptes del 2012 del Comú.
Els consultors reconeixen un 'important esforç de contenció' del Comú d'Encamp en la liquidació dels comptes del 2012.

Els consultors de l’empresa OCPS Auditors i Consultors han presentat aquest dimecres a la Sessió del Consell de Comú d’Encamp un resum executiu de la liquidació de comptes del 2012 del Comú reconeixent que l’administració encampadana ha fet un “important esforç de contenció”. Els números s’han aprovat per majoria, amb l’abstenció dels consellers socialdemòcrates.

Capítol dels ingressos

Així doncs, la liquidació del pressupost del 2012 s’ha tancat amb un dèficit de 2.233.508 euros. Els ingressos s’han situat en 21.754.769 euros, xifra que suposa un 13,09% per sota respecte al 2011. El consultor de l'empresa OCPS, Eduard Jordi, ha indicat que la davallada s’ha produït, bàsicament, pel descens dels impostos directes (-33,60%) a causa de la caiguda de la construcció i també de la rebaixa dels impostos indirectes (-63,67%) provocada en gran mesura per la manca d’operacions de transmissió patrimonial.

A més, també hi ha hagut una reducció de les taxes (-14,01%) per un canvi en l’operatòria dels parquímetres de les zones blaves del Pas de la Casa i per unes contribucions especials que es van cobrar l’any passat i enguany no. Paral·lelament, s’han reduït les transferències corrents (-8,12%) que provenen de Govern.

Així doncs, Eduard Jordi ha explicat que hi ha hagut una diferència de 3.277.895 euros entre  el que es va pressupostar el 2011 (25.032.664) i el que s’ha liquidat aquest any (21.754.769). Amb tot s'ha dut a terme una execució pressupostària del 74,84%.

Capítol de les despeses

Pel que fa a les despeses, s’han reduït respecte al 2011 en un 10,2%. El consultor ha destacat que la rebaixa ha estat “gràcies a un important esforç de contenció”. La reducció s’ha aconseguit mitjançant les despeses de personal amb la rebaixa dels salaris dels consellers, que ha significat una reducció de 87.000 euros, i dels càrrecs especials que s'ha traduït en una rebaixa de 108.000 euros.

També han disminuït les despeses de béns corrents i les transferències corrents a entitats i associacions. Però el que no s’ha pogut rebaixar és la despesa financera, i és que el motiu de l’increment en un 31,12% respecte al 2011 es deu a l’augment del tipus d’interès que fan pagar els bancs, ha explicat el consultor.

Malgrat que la liquidació pressupostària del 2012 ha tancat en negatiu, Eduard Jordi ha volgut destacar que no s’ha incrementat l’endeutament del Comú, sinó que s’ha reduït. I fent una evolució històrica ha indicat que el 2008 estava al voltant dels 44 milions d’euros i ara l’endeutament es troba entorn als 38 milions, xifra que representa el 144% dels ingressos, i per tant està per sota dels límits d’endeutament permesos als comuns que és del 200%.

Per la seva banda el cònsol major, Jordi Mas, ha indicat que l’endeutament actual de 38 milions d’euros representa uns 1,8 milions d’euros menys respecte a l’any anterior. I també ha recordat que en el dèficit actual del Comú es va assumir el romanent de 2,7 milions d’euros de compromisos reconduïts que s’han hagut d’anar pagant aquest any. A més, ha remarcat que encara no s’ha pagat tot i que queden 800.000 euros que s’afegiran a l’exercici del 2013 i per tant, això podria fer que la previsió de la liquidació dels pressupostos del 2013 es tanquessin  amb dèficit.

Malgrat tot, Mas ha destacat que “la voluntat del Comú és arribar al pressupost equilibrat”. I ha indicat que, segurament, per aquest 2013 es faran efectius alguns ingressos que no s’havien previst i que provindran de transaccions i obres a la parròquia.

A més, a la sessió de Consell s’ha aprovat afegir dues noves comissions més, la de Circulació i Atenció Ciutadana i la d’Informàtica, Organització i Recursos Humans.