Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival de Titelles d’Encamp i el Pas de la Casa compleix 20 anys

· De nou el programa escolar els dies 20 i 21 d’octubre, es durà a terme amb la col·laboració de les ambaixades de França i d’Espanya, amb dues obres en francès i castellà. · Els dies 22 i 23 d’octubre es podran veure fins a 5 representacions artístiques basades en el món dels putxinel·lis obertes a tots els públics per un preu de 5 euros els infants i 10 els adults
Presentació del XX Festival de Titelles d'Encamp i del Pas de la Casa.
Presentació del XX Festival de Titelles d'Encamp i del Pas de la Casa

Encamp, 3 d'octubre de 2022.- El Festival de Titelles d’Encamp i el Pas de la Casa compleix 20 anys, i ho fa amb una doble programació. Per un costat, un cap de setmana amb cinc obres teatrals per a públic infantil, i per l’altra, el programa escolar, que portarà els escolars d’Encamp, del Pas de la Casa i d’altres centres del sistema espanyol del Principat al teatre els dies 20 i 21 d’octubre per gaudir, gràcies a la col·laboració de les ambaixades de França i d’Espanya a Andorra, de dues creacions teatrals en francès i castellà.

El cònsol menor d’Encamp, Jean Michel Rascagnères ha destacat que “aquesta és la vintena edició i per tant és una tradició força arrelada a Encamp” i ha destacat que “les titelles és un art mil·lenari, amb molta tradició a la Grècia antiga, Xina, Japó...” fent refència a la importància d’aquesta disciplina artística i ha afegit que “la casualitat vol que precisament divendres passat, França per exemple, va donar la distinció de centre nacional a sis teatres de titelles, crec que encaixa perfectament amb la presentació d’avui ja que posa en evidència la importància d’aquest art, que té moltes vessants diferents i introdueix elements dels espectacles moderns

La primera, en col·laboració amb l’ambaixada d’Espanya, serà Nube Nube de la companyia Periferia Teatro. L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, ha felicitat al comú per la iniciativa i ha destacat que “hi assistiran prop 270 alumnes del sistema educatiu espanyol i 126 alumnes de l’escola andorrana d’Encamp”. L’obra es tracta d’un joc poètic sobre la idea de l’amor romàntic que se’ns transmet des de la infància. Inspirat amb el conte de La Sirenita, l’obra revisa des de l’humor i l’amor, el que som capaços de fer per estimar i que ens estimin. L’obra ha recollit tres premis com a millor espectacle en tres esdeveniments de referència en el món de les titelles: Lleida 2021, Alacant 2020 i Gijón 2022.

Dijous 21 d’octubre serà el torn de Que deviennent les ballons lâchés dans le ciel? de la companyia Objet Direct, en col·laboració amb l’ambaixada de França. L’ambaixador, Jean Claude Tribolet ha reiterat l’agraïment per la col·laboració i ha explicat que “l’obra s’emmarca en la temporada cultural que es presenta des de l’ambaixada per a tots els públics, aquesta concretament destinada al públic infantil” . Aquesta peça teatral posa en dubte què passa amb les coses que perdem o que es perden. L'obra proposa d'una manera divertida, poètica i poc convencional respostes a les múltiples desaparicions que viu cada nen. Cadascuna d'aquestes preguntes, impregnada d'una nova curiositat, és una oportunitat per descobrir respostes riques en sorpreses i fantasia a través de grans llibres emergents.

L’obra barreja diverses tècniques, des del teatre de paper fins al teatre d'objectes, des del clown fins a la precisió d'un joc d'imatges, des de llibres fins a pel·lícules d'animació.

Representacions obertes a tothom de dissabte 22 d’octubre

La segona part del Festival de Titelles, oberta a tothom, serà el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre, on es representaran cinc obres de titelles entre Encamp i el Pas de la Casa.

Dissabte 22 d’octubre, a les 17 h de la tarda, tindrà lloc La Jana i els 3 ossos, del Centre de Titelles de Lleida. L’obra és una versió del conte popular La Rínxols d’Or i estarà narrada amb titelles, ombres i cançons. Es tracta d’una reposició de l'espectacle del Centre de Titelles en commemoració dels 25 anys de la seva creació. Espectacle amb entrada. Preu infantil 5 euros, adult 10 euros. Venda d'entrades aquí.

Posteriorment, a les 18 h, es representarà Giravolta titelles, de la Companyia Galiot Teatre. Aquesta obra convida als assistents a seure i participar dels diferents contes d’una forma interactiva. En les escenes de l’espectacle es podran reconèixer de seguida dels contes clàssics per excel·lència. La representació comptarà amb diferents mecanismes construïts amb material reciclat que el mateix públic podrà manipular. Taller gratuït

Ambdues obres es faran a la Sala de Festes i Congressos d’Encamp.

Pel que fa al Pas de la Casa, es representarà El Ratolí Pérez, a les 17 h a la Sala de Festes. L’obra, de la Companyia Tutatis, explica la història d’en Pérez, un ratolí molt treballador que necessita les dents caigudes dels nens i les nenes per tal de poder realitzar la feina més important del món dels ratolins: fer brillar la lluna cada nit. Però la Càries, un personatge fosc i una mica dolent que viu en el món de les deixalles intenta per tots els mitjans possibles que la Lluna deixi de brillar. Per aconseguir-ho, no dubtarà enredar la Cuca de Llum, la millor amiga del Ratolí Pérez i l’animal més presumit i enlluernador del bosc. A través d’una història divertida i emocionant, l’espectacle treballa valors com els hàbits en higiene bucal, la importància d’una boca sana, l’amistat, i la dedicació per les coses. Entrada gratuïta

El festival finalitzarà diumenge 23 d’octubre

El festival acabarà diumenge amb tres representacions més. La primera, Mozartland, tindrà lloc a les 17 h a la Sala de Festes i Congressos d’Encamp. L’obra, de la Companyia Príncep Totilau, es mostra en format de concert-espectacle i convida a entrar a l’habitació de jugar del petit Mozart i la seva germana Nannerl, interpretats per dos nens de carn i ossos. Allà, amb la música en directe del compositor a càrrec d’un quartet de corda i flauta, tres actors escenificaran, amb grans màscares, els contes populars que més van divertir al petit geni de Salzburg. Espectacle amb entrada. Preu infantil 5 euros, adult, 10 euros. Venda d'entrades aquí.

A les 18 h, també a la Sala de Festes d’Encamp, hi haurà una nova sessió del taller Giravolta titelles, amb entrada gratuïta.

La darrera obra del festival serà L'Arc de Sant Martí i la Lluna, de la Companyia La mà de l'artista. La representació serà gratuïta i es farà a la Sala de Festes del Pas de la Casa, a les 17 h. La Cargol, el Gall, la Mosca i el Peix volen canviar, deixar de ser com son i qui són. La Cargol està farta d’anar tan a poc a poc. Ella volia ser ràpida, aerodinàmica! El Gall volia viure a sota l’aigua, la Mosca creia que no era prou de color de mosca. I el Peix… el Peix tampoc estava content. Els quatre personatges es troben amb la Lluna, que els explica que si volen acomplir un desig només cal que passin per sota l’Arc de Sant Martí dient el desig en veu alta. Però també els aconsella que si aquell desig els canviarà la seva manera de ser, s’ho pensin molt bé.

L’arc de Sant Martí i la Lluna proposa una reflexió per a tota la família sobre la importància de valorar les pròpies aptituds, capacitats i particularitats i d’aprendre a gaudir de les identitats no normatives. A més, en aquesta obra la música pren un protagonisme especial. La representació recupera les cançons infantils més emblemàtiques de la nostra tradició popular sobre els animals protagonistes; i les interpreta amb sorprenents instruments de vent i percussió, barrejant-les unes amb les altres; fent-les servir de fil conductor i animant al públic a cantar-les.