Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El comú d’Encamp presenta un Manual de bones pràctiques que es distribuirà a allotjaments, establiments comercials, locals d’oci nocturn i operadors turístics

El comú d’Encamp ha presentat el Manual de bones pràctiques per a la millora de l’oci nocturn que ha editat amb l’objectiu de conscienciar i prevenir sobre aquells comportaments que atempten contra el civisme i la convivència. El llibret, del qual se n’ha fet una tirada inicial de 5000 exemplars, s’ha editat en quatre idiomes -català, francès, castellà i anglès- i es distribuirà de forma immediata entre els hotels i allotjaments turístics del Pas, en primera instància. El manual es destinarà també entre els operadors turístics, els establiments comercials i els establiments d’oci nocturn del poble. Aquests són els quatre públics a qui s’adrecen els missatges i recomanacions, a mode de pautes, per contribuir a construir un nou model d’oci cívic, sostenible i compatible amb tots els actors implicats.
La Taula transversal ha analitzat el conjunt de mesures que es posaran en marxa amb l'inici d'aquesta temporada d'hivern..
La Taula transversal ha analitzat el conjunt de mesures que es posaran en marxa amb l'inici d'aquesta temporada d'hivern.

La presentació del manual ha tingut lloc acabada la reunió dels membres de la Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn que ha encapçalat el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres. La trobada també ha comptat amb la participació del Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, així com del titular de Turisme Francesc Camp. Ambdós ministres han exposat les mesures que implementaran de cara a aquesta nova temporada turística amb l’objectiu d’incidir directament en la millora de l’oci nocturn.

Una de les iniciatives més destacades ha estat la proposta de fer extensiva a tots els operadors la recomanació de distribuir entre els grups de turistes joves polseres que permetin identificar l’operador, l’allotjament i l’usuari, per poder actuar en cas d’alguna incidència. Els operadors presents a la reunió també s’han mostrat partidaris d’augmentar la contractació del servei de seguretat privada amb l’objectiu d’intensificar la vigilància a l’entorn de les destinacions d’oci nocturn, en els moments d’arribada de grups nombrosos que siguin susceptibles de generar aldarulls.

Tot plegat s’acabarà de concretar durant la reunió que el Ministeri de Turisme mantindrà, el pròxim mes de gener, amb els operadors turístics que gestionen aquesta tipologia de grups. Serà en aquest moment quan també se’ls informarà de la normativa, que es preveu que ja estiguin en vigor, derivada de la modificació de la Llei de seguretat pública que comportarà un canvi substancial pel que fa a les mesures sancionadores.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha detallat aspectes concrets com ara les sancions directes per consum d’alcohol o de drogues a la via pública, així com l’aplicació de processos sancionadors més àgils. Un altre dels aspectes rellevants rau en el fet que els establiments seran responsables de les infraccions que els usuaris facin a la via pública, si aquests estan situats a l’entrada dels locals, per les quals podran ser sancionats. Tanmateix, es mantindrà el plantejament de la temporada anterior pel que fa a la presència de dispositius policials durant la temporada alta, amb la possibilitat d’incrementar-la durant els períodes que puguin resultar més conflictius.

Al Pas com a casa

El Manual de bones pràctiques és el punt de partida d’una campanya de comunicació més àmplia que s’anirà implementant durant els mesos d’aquesta temporada d’hivern amb l’objectiu de fer present les recomanacions en tots els àmbits vinculats a l’activitat turística. Així, s’han previst mantells de paper i reposa-vasos per a establiments de restauració i locals d’oci, suports per a poms de porta a les habitacions dels hotels i diversos elements de marxandatge amb el claim principal de campanya: ‘Al Pas com a casa’.

Amb aquest eslògan es pretén conscienciar la població en la idea de no fer al carrer allò que no faria a casa seva i fomentar així un comportament cívic entre totes les parts implicades en aquesta problemàtica.

La Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn al Pas de la Casa es va posar en marxa el passat 18 de maig a iniciativa del comú d’Encamp. Està formada pels agents vinculats a l’oci nocturn -administracions general i comunal, empresaris de locals nocturns, representants del sector hoteler i d’allotjaments turístics, INPUB, i associació de veïns- amb la finalitat de treballar per promoure un canvi de paradigma en el model d’oci nocturn que és motiu d’aldarulls i problemes de convivència durant la temporada d’hivern.