Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El comú d’Encamp acorda per unanimitat la nova concessió del domini esquiable de la parròquia d’Encamp a SAETDE per 50 anys

Després de les reunions de poble on es va informar amb detall del contingut de la nova concessió, avui en sessió de consell de comú s'ha pres l'acord.
Consell de comú acord concessió domini esquiable.
Consell de comú acord concessió domini esquiable

Encamp, 28 de setembre de 2023.- El comú d’Encamp ha aprovat avui en sessió de consell de comú la nova concessió del domini esquiable de la parròquia d’Encamp a SAETDE per als propers 50 anys.

Laura Mas, cònsol major d’Encamp, ha reiterat que “tots els consellers de l’actual comú ens vàrem presentar assumint el compromís de treballar per aconseguir un nou acord de concessió” i per tant els ha agraït “el compromís, la confiança dipositada, la feinada que hem tingut tots  i especialment pel pas endavant que avui tots estem fent pel futur de la parròquia i del país”

La cònsol major, Laura Mas ha recordat que “la nova concessió comporta un cànon del 6,5% al 8% sobre la venda de forfaits, un 2% i un 6% sobre les activitats complementàries, un repartiment obligatori del 10% dels dividends, un control de la gestió de la societat i unes inversions, garantides, per un import superior a 40 milions d’euros, per als propers 10 anys, i de mínim 100 milions al llarg de la concessió, assumint la gestió del Funicamp, amb una aposta decidida per la sostenibilitat  en front de la situació actual on s’ingressa només el 6% per la venda dels forfaits i el repartiment de dividends quan n’hi hagut” i ha afegit que “hi haurà una nova concessió per als propers 50 anys que millora, i molt, els termes econòmics, les inversions i la situació jurídica de l’actual, assegurant un impacte molt positiu per a la parròquia i pel país”

 

Vídeo de la sessió de consell de comú.

Intervencions de la cònsol major, Laura Mas, David Rios, de PS+Independents i Esther Vidal, d'Agrupament Encampadà. 

 

Els principals punts de la nova concessió

 

Expansió cap al Pic Maià i s’allibera la zona del cercle de Pessons

La nova concessió mantindrà un gruix important de les hectàrees actuals, però amb dos canvis importants, s’expandirà cap a la zona del Pic Maià i en quedarà fora les 1.080 ha del Cercle de Pessons, que donaran peu a la creació d'un futur Parc Natural. 

Una concessió amb una aposta clara per la sostenibilitat

Entre els punts de la nova concessió hi figuren diverses actuacions per la reducció del consum energètic, la reducció de la petjada de carboni i la incorporació de la generació d’energies renovables. S’apliquen criteris paisatgístics per garantir la integració de les infraestructures i la garantia del desenvolupament de les activitats tradicionals i del dret de pas.

Increment del cànon i es graven totes les activitats

Un dels punts principals de la nova concessió és el cànon que s’aplicarà al concessionari, ja que amb la nova concessió totes les activitats que es duguin a terme a dins del domini esquiable seran gravades. L’actual concessió preveu un cànon del 6% limitat només a gravar la venda de forfaits. La nova concessió augmenta aquest cànon del 6,5 al 8%, de forma gradual en funció de la facturació (augmentant mig punt cada tram), situant el cànon al 6,5 % amb una facturació de 35 milions d’euros, que ja es van assolir la temporada passada.

A més a més, es gravarà amb un 2% les activitats complementàries internes, com per exemple el restaurant, l’escola d’esquí, i amb un 6 % les complementàries externes, com per exemple assegurances o la restauració externalitzada.

Pla d’inversions de 100 milions d’euros, amb 42 d’ells compromesos els 10 primers anys.

Un dels punts importants de la nova concessió serà el pla d’inversions, garantit per contracte, on SAETDE invertirà 42M d’euros els propers 10 anys, i un mínim de 100 milions al llarg de tota la concessió.

Pel que fa a les principals inversions previstes cal destacar les que es realitzaran al Pas de la casa, com la remodelació de l’avinguda d’Encamp en col·laboració amb el comú per fer-la un veritable peu de pistes, la construcció d’un nou edifici de serveis a la zona de la plataforma tot reordenant l’accés pel carrer Bearn, la construcció d’un nou giny fins al pic Maià i dos nous edificis amb restaurant, un a la mateixa zona de pic Maià i un a la zona d’Abelletes amb serveis com l’escola d’esquí. Una gran part de les inversions es concentren al Pas de la Casa, però també, a altres sectors, com per exemple a Grau Roig, on es preveu una inversió de 2,5 milions d’euros per a l’edifici de serveis i un cànon únic a l’inici de 900.000 euros. 

El Funicamp deixarà de ser una despesa pel Comú d’Encamp  

L’explotació i manteniment del giny i tota la planta baixa de l’edifici (exceptuant l’aparcament) s’inclourà en la nova concessió, fet que alliberarà al comú d’Encamp d’una despesa mínima de 880.000 euros anuals.

 

Enllaç notícia reunions de poble i detall de l'acord