Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El comú aprova un pressupost equilibrat que preveu 11,2 MEUR en inversions reals i consolida la reducció de l’endeutament

El comú d’Encamp ha aprovat aquest dijous el pressupost de l’any 2019 amb un volum total d’inversions previst de 11,2 milions d’euros (11.266.214,95 €), un 73,6% més en relació a aquest exercici. Es tracta d’un pressupost equilibrat, amb una xifra total que ascendeix als 34,9MEUR. El pressupost ha tirat endavant amb el suport de la majoria i les abstencions dels consellers de la minoria.
Vista general dels consellers i conselleres durant el consell de comú..
Vista general dels consellers i conselleres durant el consell de comú.

El volum global del pressupost del 2019 és 4,3 milions superior al d’enguany i manté una línia continuista pel que fa als projectes d’inversió. Per una banda, es manté el paquet d’inversions plurianuals per un valor de 4,9 milions per tal de complir el compromisos de finançament dels projectes ja engegats en aquest exercici. Aquest és el cas dels treballs de remediació del sòl i dels treballs d’urbanització i embelliment de l’entorn de l’església de Sant Pere, al Pas de la Casa; la finalització de l’itinerari cultural entre els nuclis tradicionals i la construcció de la nova escola bressol i llaç d’animació, també al Pas.  Pel que fa al nous projectes d’inversió, destaca l’aposta de transformació urbanística del projecte de remodelació de les avingudes, amb un cost estimat d’entre 4 i 5 milions dels quals 2,5 es contemplen al nou pressupost.

Pel que fa a la despesa, cal ressaltar l’augment que experimenta el Capítol II motivat, principalment pel conjunt de mesures que es preveu executar en el marc del Pla Director de dinamització econòmica, que serà una de les prioritats durant aquest darrer any de mandat.

Actualització del marc pressupostari 2016-2019

Prèviament a les xifres de l’any vinent, també s’ha donat curs a l’actualització del marc pressupostari del període 2016-2019 que presenta, a grans trets, un objectiu d’endeutament que quedarà en un 79,5%, molt per sota del previst inicialment (93,16%). Aquest fet ha estat possible gràcies a l’augment dels ingressos en 9,5 milions d’euros així com al manteniment de la política de racionalització de la despesa i de sanejament de les finances públiques que el comú va iniciar ja al mandat anterior i que s’ha vist beneficiat pels efectes de la reactivació econòmica.

El resultat del marc pressupostari mostra un clar superàvit fruit de l’augment dels ingressos, tot i que la despesa també hagi incrementat fruit del creixement  del volum d’inversió real (30%).

A banda del projecte de pressupost, la darrera sessió de consell de comú de l’any també ha donat curs a les ordinacions tributària i de preus públics.

Llum verda al Pla Director de dinamització econòmica

També s’ha aprovat el Pla Director de dinamització econòmica que contempla fins a 79 actuacions derivades d’un treball d’anàlisi i de diagnosi de la situació que proposen mesures en àmbits clau per reposicionar la parròquia d’Encamp, contemplant les realitats diferenciades dels dos nuclis territorials: Encamp i el Pas de la Casa.

Les actuacions previstes pretenen consolidar un model de territori basat en a la qualitat de vida, la competitivitat de l’economia i les empreses, la integració i la sostenibilitat. El pla atribueix també un paper cabdal a la implicació dels agents econòmic.

Entre les principals polítiques d’actuació que se’n desprenen, hi figura el treball encaminat a transformar Encamp en un entorn residencial, objectiu per al qual es recomana l’elaboració d’un Pla d’habitatge i d’un Pla d’embelliment de la parròquia. El Pla de Dinamització també preveu polítiques per convertir Encamp en un centre de serveis, a través del comerç i del serveis turístics per a públic familiar.

Pel que fa al Pas de la Casa, les principals polítiques d’actuació es centren en l’elaboració d’un Pla integral de rehabilitació que el converteixi en un entorn atractiu i d’acollida així com la diversificació de l’oferta comercial, per millorar l’experiència de compra. El Pla revela també de forma clara la possibilitat de convertir el Pas de la Casa en un projecte d’interès nacional  a partir del plantejament d’una estructura de  gestió única i innovadora.

Finalment, i de forma transversal als dos nuclis territorials, el Pla fixa clarament la projecció de la parròquia com a destinació de turisme esportiu, línia en la qual ja s’ha treballat l’estratègia dels darrers anys i que ara es podrà de fer de forma més estructurada i alineada amb els objectius globals de reactivació i reposicionament de la parròquia

Un cop aprovat el diagnòstic i els eixos d’actuació, ara el comú haurà d’iniciar tot el treball de concreció i priorització de les accions que contempla el document, procés que es desenvoluparà de forma conjunta entre tots els grups per tal de garantir que el full de ruta tindrà continuïtat al marge de l’equip comunal que estigui al capdavant de la corporació.