Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El campionat d’Scrabble obre fronteres

Entrevista a Alfons Codina, cap de la Biblioteca Comunal d’Encamp i impulsor del Campionat Internacional d’Scrabble en català.
El campionat d’Scrabble obre fronteres.

Per als que no saben què és l’Scrabble, fes-los-en cinc cèntims.

Molt fàcil, és un joc de tauler lingüístic, en què l’objectiu és acumular la màxima puntuació formant paraules fent servir fitxes que s’agafen a l’atzar. Hi ha versions del joc en més de 30 llengües, entre elles el català. Com a curiositat, el joc va ser creat per Alfred Mosher Butts, l’any 1938, un arquitecte de Nova York,  durant una època de forta crisi econòmica. En realitat, era una variant d’un joc de paraules que ell mateix havia inventat abans, anomenat Lexiko. Tots dos jocs tenien el mateix nombre de fitxes i la mateixa distribució de punts, ja que el creador havia calculat, a partir d’una anàlisi de freqüència,  les lletres que apareixien a la portada del ‘New York Times’. Al principi, el joc es deia Criss-Crosswords, amb un tauler de 15 x 15 caselles i semblava uns mots encreuats.

El dia 22 d’octubre se celebra el I Campionat Internacional d’Scrabble a Encamp. Tot i així ja s’havia fet anteriorment, oi?

Bé, de fet, des de fa quatre anys, en el marc del Dia internacional de les biblioteques, que es commemora el 24 d’octubre, celebràvem el Campionat d’Scrabble en català a Encamp i el Pas de la Casa. Però aquest any hem decidit obrir les fronteres i organitzem el primer Campionat Internacional amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Scrabble en Català (FISC). Així, el 22 farem el campionat internacional d’Scrabble i el 24 organitzem el 5è campionat en l'àmbit nacional tant a Encamp com al Pas de la Casa.

 

Quanta gent espereu per a l’internacional?

Els altres anys hem sigut uns 15 o 20 i per al campionat internacional també esperem rebre sobre una vintena de participants.

 

Quins canvis suposa organitzar-ho a escala internacional?

El campionat l’organitzem amb col·laboració de la FISC i ens cedeixen una part del material que es necessita. A més normalment es feia durant la tarda del dia 24 d’octubre, però aquesta vegada començarà a les 10 del matí i s’allargarà fins a les 13 hores, i a la tarda es jugarà dues hores més i per això hem fet que sigui en dissabte perquè pugui venir més gent.

 

Com s’estructura el campionat?

Es faran cinc rondes d’1 contra 1 i els millors classificats aniran jugant contra els millors i els que van quedant per sota juguen contra els que van obtenint pitjors resultats. Cada jugador disposa de mitja hora per fer totes les tirades i en total la partida és d’una hora.

Què et va motivar a organitzar el campionat?

De petit jo ja hi jugava i aquí a la biblioteca tenim l’Scrabble en català. Penso que és un joc didàctic i és ideal per a totes les edats.

Hi pot participar tothom?

Al primer Campionat Internacional d’Scrabble en Català hi podran participar les persones majors de 16 anys i puntuaran per un rànquing de la FISC. I després, al cinquè campionat d’Encamp i el Pas de la Casa, que està previst pel 24 d’octubre, a les 18 hores es jugarà en categoria infantil tant a Encamp com al Pas de la Casa, i a les 20 hores al Pas es farà el d’adults.

Quin perfil de gent participa en aquests campionats?

La veritat és que hi ha de tot, hi ha bastant professor de català, però és un joc que té cabuda per a tothom. És una bona manera de conèixer més la nostra llengua i promoure l’ús del català.

Ens pots avançar si fareu alguna cosa especial per celebrar el campionat internacional?

Sí, a banda dels premis al primer i el segon classificat, hi haurà el premi per al millor encampadà i hem creat un altre premi. En aquests tipus de campionats es donen premis, per exemple, a la millor puntuació a la paraula que contingui la lletra “ç”. Nosaltres hem pensat que fent-se a Andorra podríem fer un premi relacionat amb el nostre país. Així, es donarà un premi a la paraula amb més punts que sigui de la temàtica ‘fauna andorrana’.

Com per exemple?

Ós, trencalòs, escurçó i... no vull donar més pistes!