Dissabte 16 de Gener de 2021
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / Un nou espai web divulgatiu sobre les Festes de l'Ossa

Un nou espai web divulgatiu sobre les Festes de l'Ossa

El Departament de Patrimoni cutural ha presentat avui un nou espai web amb la informació de les celebracions d'Encamp i Ordino
Un nou espai web divulgatiu sobre les Festes de l'Ossa

Il·lustració de la Festa de l'Ossa del Carnaval d'Encamp

El nou espai web de les Festes de l'ossa vol posar en valor les celebracions al voltant de la figura de l'os que se celebren a Encamp i Ordino. Les dues representacions són Festes d'interès cultural incloses a l'Inventari general del patrimoni cultural.

El Ministeri de Cultura i Esports i els comuns d'Encamp i Ordino treballen per impulsar la candidatura a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO de les Festes de l'os dels Pirineus, presentada pel Govern francès. El web és un pas més en l'estratègia de reconeixement i de valoració internacional d'aquest patrimoni festiu, que es vol presentar a la UNESCO al març del 2021.

Les festes al voltant de la figura de l'os als Pirineus havien sigut habituals en les zones de muntanya. En l'actualitat són pocs els pobles dels Pirineus on encara se celebren les festes de l'os, o de l'ossa en el cas d'Andorra. Les més conegudes són les de l'Alt Vallespir. Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les Festes de l'os des de temps immemorials i se celebren durant el Carnaval.

A Andorra, les Festes de l'ossa s'emmarquen en el cicle festiu d'hivern. El ball de l'Ossa és un dels actes centrals del carnaval encampadà, un dels més populars del país. L'última ossa d'Ordino se celebra a inicis de desembre. De fet, aquest dilluns 7 de desembre ha tingut lloc la representació ordinenca. Les dues Festes de l'ossa tenen elements comuns i singulars. Una persona disfressada d'ossa és el personatge central de les dues representacions que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent.

El Departament de Patrimoni cultural ha preparat aquest web divulgatiu sobre les Festes de l'ossa al país per tal de posar de relleu la importància d'aquestes festes i donar pinzellades sobre la seva història i evolució, les particularitats de les celebracions encampadana i ordinenca, i la relació entre les festes d'Andorra i de França. També compta amb un espai infantil amb curiositats, llegendes i jocs sobre els ossos. L'espai web té una clara vocació pedagògica i parla de Quan ens ve a veure l'Ossa, fem festa grossa, de L'Ossa a casa nostra a través de la seva història, i d' Ossos arreu! que expliquen la festa i fan referència a la presència de l'animal a les valls i el seu llegat patrimonial material i immaterial.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200