Dimecres 28 de Octubre de 2020
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / Signat el conveni amb Cultura i el Comú d'Ordino per a la candidatura a la UNESCO del ball de l'Ossa

Signat el conveni amb Cultura i el Comú d'Ordino per a la candidatura a la UNESCO del ball de l'Ossa

La cònsol major, Laura Mas ha agraït a la ministeri i al Comú d'Ordino "anar de la mà" en aquesta candidatura conjunta i ha celebrat que aquesta representació tant arrelada del Carnaval pugui optar a un reconeixement tant important
Signat el conveni amb Cultura i el Comú d'Ordino per a la candidatura a la UNESCO del ball de l'Ossa

Conveni signat amb el Ministeri de Cultura i Esports i el Comú d'Ordino

Aquest matí s’ha signat el conveni entre el Ministeri de Cultura i Esports i els comuns d’Encamp i Ordino per a la participació en la candidatura a patrimoni mundial immaterial de la Unesco de les Festes de l’os dels Pirineus, presentada pel Govern francès. L’acord ha d’establir el marc de col·laboració en l’estratègia de reconeixement i de revaloració internacional d’aquest patrimoni festiu.

La signatura s'ha dut a terme a la seu del Ministeri de Cultura i Esports, l'antic hotel Rosaleda d'Encamp, i ha comptat amb la presència de la ministra Sílvia Riva, la cònsol menor del Comú d'Ordino, Eva Choy, i la cònsol major d'Encamp Laura Mas.

Laura Mas ha agraït al ministeri i al Comú d'Ordino poder "anar de la mà" en aquesta candidatura conjunta i ha celebrat que "una representació tant arrelada del Carnaval d'Encamp pugui optar a una reconeixement tant important". Aquesta tradició va ser recuperada als anys 50 gràcies a Rossend Marsol, forma part del Patrimoni Festiu Andorrà. La cònsol major ha destacat "la importància de preservar i promoure el patrimoni cultural i ara tenim l'oportunitat de fer-ho fins i tot més enllà de les nostres fronteres".

Tal com ha manifestat la ministra Sílvia Riva, aquest conveni estableix el compromís de les administracions amb els actors socials que mantenen vives les tradicions i les expressions immaterials de la nostra cultura, com són les festes de l’ossa. Riva ha posat en relleu la importància del treball conjunt de les administracions públiques i la ciutadania per poder impulsar projectes com la candidatura Andorra-França de les Festes de l’os dels Pirineus, que es vol presentar a la Unesco el març del 2021.

Les representacions de l’os o de l’ossa es troben en alguns pobles dels Pirineus i en altres zones muntanyoses del continent europeu. Els estudiosos de la cultura popular vinculen aquestes representacions amb l’època d’hibernació d’aquest animal. Quan es desperta, la gent del poble simula que l’empaita i el captura com a símbol del domini de la natura. Es tracta de farses burlesques interpretades per la gent dels pobles.

A Andorra, aquesta teatralització es representa en el ball de l’Ossa d’Encamp i en l’Última Ossa d’Ordino. Les escenificacions tenen lloc en carrers i places de cada poble. Alguns trets de les festes andorranes tenen relació amb les celebracions de l’os del Vallespir. A l’Alt Vallespir, Arlès, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les festes de l’os des de temps immemorials. Aquestes celebracions populars també s’emmarquen en el cicle festiu d’hivern i tenen elements comuns i singulars. L’os mig home i mig bèstia és el personatge central de totes les representacions, tant andorranes com franceses.

Encamp 19 d'agost 2020

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200