Divendres 1 de Juliol de 2022
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / Sessió de Comú del 30 de març

Sessió de Comú del 30 de març

El tancament dels pressupostos, les competències i transferències i les incompatibilitats del cònsol a l’hora decompaginar feines privades amb el càrrec públic van centrar la sessió

La sessió de Consell de Comú d’aquest dijous a Encamp va recollir el tancament dels pressupostos del 2016, l’aprovació de la fase I de les obres del passeig de Mojàcar i la revocació de la cessió dels espais comunals al clúster ACTINN. A més, la minoria va entrar dues preguntes extraordinàries sobre els treballs que es fan a les reunions de cònsols en matèria de competències i transferències, i d’altra banda, sobre les incompatibilitats i la compaginació entre el treball privat i el càrrec públic que desenvolupa el cònsol major.

El tancament dels pressupostos del 2016 es va aprovar amb l’abstenció de PS+Independents, ja que, segons van assegurar els consellers, no compartien la filosofia de la projecció pressupostària. De la seva banda, els consellers de Liberals+Independents van votar a favor, tot i que Lafoz va expressar que estaven en contra del pressupost, ja que haguessin preferit que hi hagués hagut més inversió.

Pel que fa a la liquidació dels pressupostos, el total de les despeses corrents es va situar en 17.040.112 euros, i augmenta així un 0,55% respecte l’any anterior, motivat per la inflació, mentre que les despeses de capital es van situar en 5.358.615 euros, un 40,47% menys respecte el 2015. Aquesta diferènciave motivada perquè durant el 2015 és va fer una inversió molt important amb les instal·lacions de la zona de Prada de Moles. Pel que fa als ingressos corrents, han augmentat un 4,26% a causa d’una major recaptació de l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP), per valor de 146.508 euros. L’import totaldels ingressos ha estat de 25.404.907 euros davant d’unes despeses totals de 22.398.727 euros, i es tanca així el 2016 amb un superàvit de 3 milions d’euros i un romanent de 2 milions d’euros. L’endeutament se situa per sota del 100% -cal recordar que el ràtio màxim és del 200%-, amb 24.295.645 euros.

Els consellers de PS+Independents, Joan Sans i Pere Marsenyach, van entrar dues preguntes a la sessió. Una sobre l’òrgan de decisió en matèria de competències i transferències. El conseller Pere Marsenyach va exposar que aquest tema s’hauria d’haver compartit amb els consellers de la minoria i no pas treballar-ho només en reunions de cònsols, ja que aquest no és un òrgan on s’hagi de decidir sobre aquests temes. De la seva banda, Sans va titllar l’acció de “manca de respecte institucional”.

Pel que fa a la pregunta sobre les incompatibilitats del cònsol, el conseller Sans va explicar durant la roda de premsa posterior al Consell, que en cap moment van qüestionar la feina del cònsol ni la compaginació d’ambdues feines, tan sols vam entrar aquesta pregunta per proposar de crear una normalització a nivell de Comú que reguli les incompatibilitats, per tald’evitar aquestes situacions de neguit que està vivint el nostre cònsol i la ciutadania”. De la seva banda, els consellers de Liberals +Independents, Jordi Troguet i Maribel Lafoz, van exposar que no és tan el fet de dir si és legal o no el que va fer el cònsol, sinó que és una qüestió de responsabilitats i de saber donar exemple. El cònsol major, Jordi Torres, va explicar que els darrers dies s’havia sentit assetjat i que el que volien aconseguir amb aquestes acusacions era malmetre i desprestigiar la seva persona.  Així, Torres va posar en relleu que la seva professió és liberal i molt personal, i no permet que ho pugui fer una altra persona. Per aquest motiu, va assegurar que li dedica mig dia a la setmana. Pel que fa la proposició de PS+Independent sobre crear una llei, Torres va admetre que calia una regulació d’aquestes incompatibilitats però que calia fer-ho mitjançant el Consell General i no pas a nivell intern del Comú, així tots els comuns seguirien la mateixa normativa. En aquest sentit, va assegurar que el grup parlamentari demòcrata, des del mes de juny de l’any passat, ja va presentar un esborrany sobre aquesta temàtica a la resta de grups i encara no han rebut cap resposta.

Un altre tema que es va tractar durant la sessió va ser l’aprovació de l’adequació de l’itinerari cultural entre els nuclis tradicionals de les Bons, la Mosquera, el Tremat i Encamp. L’import del tram entre el pont del carrer 14 de Març i les Bons suma un total de 878.540 euros. D’altra banda, es va revocar la cessió dels espais comunals a ACTINN. El motiu de no acceptar els espais per part del clúster, segons va explicar el cònsol major, és perquè des del Comú no han acceptat assumir les despeses extres com la llum, l’aigua o el telèfon que sol·licitaven des d’ACTINN. Torres va explicar que tot i que els hi sap molt greu, no poden crear un precedent davant d’altres associacions.

Comparteix
arxivat sota: ,

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200