Dimecres 7 de Juny de 2023
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / S'aproven les ajudes excepcionals als comerços del Pas de la Casa

S'aproven les ajudes excepcionals als comerços del Pas de la Casa

El Comú d'Encamp ha aprovat aquest matí, en sessió extraordinària, les ajudes excepcionals als comerços del Pas de la Casa afectats pel tancament de la carretera RN22 a causa d'una esllavissada el passat 27 d'abril.

En tractar-se d'una situació excepcional sense precedents en les darreres dècades, i amb la finalitat de pal·liar els efectes econòmics d'aquest esdeveniment inesperat, el Consell de Comú ha aprovat, per assentiment de tots els grups, l'aprovació d'ajudes econòmiques directes als comerços del Pas de la Casa per l'import corresponent al 7% de l'impost de radicació, de la taxa d'higiene i dels preus públics de la instal·lació de terrasses i d'exposició de mercaderies a la via pública.

El cònsol major, Jordi Torres, ha explicat que "aquest percentatge ha estat calculat amb les dades facilitades per Gasopas, on s'ha pogut determinar l'impacte en el volum de negoci global durant el tancament, que arrodonint, ha estat d'un 7% del volum anual".

D'altra banda, Torres ha explicat que "per obtenir les ajudes cal que els sol·licitants compleixin dos requisits, d'una banda, que el negoci sigui explotat durant tots els mesos de l'any i no ser deutor amb el Comú d'Encamp".

Pel que fa al procediment d'aplicació per obtenir les ajudes excepcionals, els titulars del comerç hauran de presentar, abans del 30 de juny, la Sol·licitud de mesures especials al Servei de tràmits, la qual serà estudiada per l'inspector de comerç als efectes de verificar que el negoci té activitat durant tot l'any. El departament d'Administració en farà el seguiment i l'anàlisi i si el sol·licitant compleix tots els requisits, es traslladarà al departament de Finances perquè s'apliquin les ajudes sobre les figures d'ingrés indicades.

Si l'ajuda és sobre l'impost de radicació i la taxa d'higiene s'aplicarà directament sobre el rebut de la facturació de l'impost i si és un preu públic, en ser de cobrament semestral, si ja s'han fet efectius els pagaments, es farà el retorn de la part proporcional. Jordi Torres ha explicat que "a partir de demà es començarà a informar a tot el teixit empresarial del Pas de la Casa, comerç a comerç, com omplir la sol·licitud i quina documentació han de presentar adjunta".

La sessió extraordinària d'avui també ha servit per modificar el calendari tributari establert per aquest any 2019, traslladant la facturació de l'impost de radicació i la taxa d'higiene del mes de juny al mes de setembre. A més, s'ha aprovat un crèdit extraordinari de 90.000 euros per fer front a la despesa que generarà l'atorgament de subvencions d'una part dels impostos i preus públics liquidats pel comú.

Finalment, Joan Sans, conseller de PS+I ha comentat que "valorem molt positivament la mesura, fruit del treball conjunt i del consens dels tres grups, donant com a resultat unes mesures justes de cara als comerciants de la vila del Pas de la Casa". Per la seva banda, Jordi Troguet, de LA+I, ha dit que "les mesures aprovades son lògiques i coherents" i ha obert les portes a què "si hi ha treballadors o ciutadans que s'han vist perjudicats pel tancament que adrecin les demandes al Comú i s'estudiaran des de les respectives comissions", posant com a exemple un ciutadà que ha pagat l'escola bressol i ha hagut d'agafar vacances sense poder fer-ne la corresponent previsió.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200