Dimecres 18 de Maig de 2022
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / La Taula Transversal de l’oci nocturn al Pas de la Casa posa fil a l’agulla a l’elaboració del manual de bones pràctiques

La Taula Transversal de l’oci nocturn al Pas de la Casa posa fil a l’agulla a l’elaboració del manual de bones pràctiques

La segona trobada també ha recollit els eixos dels canvis normatius que impulsarà el Govern a través d’Interior i de Medi Ambient que han de contribuir a impulsar el canvi de model

La segona reunió de la Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn al Pas de la Casa ha establert aquest dimecres els eixos principals del manual ‘Nits de Qualitat’. La guia recull un seguit de recomanacions que abasten el sector de l’oci nocturn, els usuaris, els allotjaments i les institucions amb la finalitat de fixar un decàleg de bones pràctiques que contribueixin a prevenir aquelles conductes que generen més aldarulls.

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, ha presidit la trobada que també ha comptat amb la participació del Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, així com de la titular d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Ambdós han participat a la reunió per tal de donar compte dels canvis legislatius que està previst impulsar des del Govern per tal de de concretar un marc normatiu en l’àmbit.

Pel que fa a Interior, el ministre Xavier Espot, ha avançat un enduriment de les sancions per via reglamentària que estarà a punt per aplicar la pròxima temporada d’hivern. La quantitat de les sancions serà més elevada i la reiteració de les mateixes –per tercera i quarta vegada, respectivament- podrà suposar el tancament preventiu, durant una setmana, i inclús períodes més llargs, si persisteix la reincidència. Una altra de les mesures d’aplicació immediata serà la prohibició de la venda d’alcohol abans del tancament dels establiments. Es discutirà si la restricció s’ha d’aplicar mitja hora o una hora abans. Pel que fa a les modificacions de rang legislatiu, Espot ha advertit que caldrà impulsar les pertinents modificacions al Consell General, el tràmit de les quals Tot i que es podria iniciar aquesta tardor.

Al seu torn, la Ministra de Medi Ambient, ha explicat que la normativa vigent en matèria de contaminació acústica està en fase de revisió amb l’objectiu de millorar-la i fer-la més estricta. Actualment, els locals musicals estan obligats a instal·lar una doble porta, aïllar correctament el local i instal·lar un limitador que faci seguiment dels nivells acústics de l’interior del local.

Línies generals del manual de bones pràctiques

El comú d’Encamp ha dissenyat unes línies mestres que ha compartit amb els integrants de la taula per tal d’encomanar l’elaboració d’un manual de Nits de Qualitat que recollirà recomanacions a diferents nivells encaminades a reduir l’impacte de l’activitat nocturna. En aquest sentit, es proposen polítiques preventives per implementar tant en el moment d’accedir als locals, a l’interior i a la sortida amb la finalitat que els establiments puguin gestionar el desenvolupament de la seva activitat sense que aquesta generi conflictes. Les propostes abasten des de la creació d’una política d’admissió d’usuaris més exigent, limitació dels aforaments, promoció de pràctiques saludables a l’interior del locals, implementar programes formatius al personal per a la prevenció de conflictes i gestió de conductes inadequades així com la regulació de conductes inadequades.

Pel que fa als usuaris, s’advertirà de l’obligatorietat d’adoptar un comportament respectuós, a l’entrada, a l’interior i a la sortida, així com seguir la normativa marcada per l’establiment. Paral·lelament, s’advertirà de la prohibició d’accés als locals sota els efectes de l’alcohol i/o les drogues i es prohibirà el consum d’alcohol a la via pública, entre altres mesures.

A nivell institucional, i dins de cada àmbit competencial, s’impulsaran els canvis legislatius i normatius que sustentin les recomanacions emeses per tal de garantir-ne el seu compliment i un efecte directe sobre la millora de l’oci nocturn. Es prioritzaran aspectes com els nivells de contaminació acústica, les inspeccions a l’interior dels locals per garantir el compliment de la normativa, la vigilància i els controls d’alcoholèmia.

Pel que fa als allotjaments, es plantejarà un canvi de la normativa donar més seguretat i garanties a l’hoteler i als propietaris del allotjaments turístics.

Finalment, es demana a les entitats veïnals el desenvolupament d’iniciatives comunitàries que fomentin un oci alternatiu, d’una banda, i siguin agents sobre el territori que adverteixin de pràctiques o situacions que impedeixin el desenvolupament

Durant la reunió d’avui, també s’ha avançat en la proposta per a la millora de l’entorn i de l’espai públic a les zones d’oci. Finalment, el cònsol major ha posat damunt la taula la proposta per crear la figura d’un agent cívic orientada a l’usuari que compleixi funcions pedagògiques a nivell preventiu, però que també tingui un paper actiu sobre el terreny.

La creació d’una Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn al Pas de la Casa a través de la qual es treballi en un model alternatiu que garanteixi nits d’oci de qualitat, atractives, saludables i compatibles amb la convivència dels veïns i turistes és l’objectiu del projecte que el comú d’Encamp ha elaborat per trobar una solució definitiva als aldarulls nocturns que es registren durant les èpoques de màxima afluència turística.

La Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn al Pas de la Casa es va posar en marxa el passat 18 de maig. Està formada pels agents vinculats a l’oci nocturn -administracions general i comunal, empresaris de locals nocturns, representants del sector hoteler i d’allotjaments turístics, INPUB, i associació de veïns- amb la finalitat de treballar per promoure un canvi de paradigma en el model d’oci nocturn que és motiu d’aldarulls i problemes de convivència durant la temporada d’hivern.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200