Dijous 29 de Setembre de 2022
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / La renegociació del deute comunal, el Funicamp, l’acord amb Feda o les colònies d’Encamp, principals temes de la sessió de Comú al Pas de la Casa

La renegociació del deute comunal, el Funicamp, l’acord amb Feda o les colònies d’Encamp, principals temes de la sessió de Comú al Pas de la Casa

La sessió de Comú d’aquest dijous s’ha celebrat a les dependències comunals del Pas de la Casa.

Al Consell s’ha parlat de la renegociació de l’endeutament comunal tant a llarg com a curt termini, de les negociacions amb Saetde per gestionar el Funicamp, de l’acord amb Feda per a l’arranjament de l’entorn del llac d’Engolasters, de la supressió d’un torn de colònies d’Encamp i de les condicions laborals de treballadors que fa anys que treballen pel Comú durant els mesos d’estiu.

Renegociar el deute comunal

El Comú d’Encamp disposa de dos préstecs a llarg termini i d’unes pòlisses de crèdit a curt termini. Aquestes el 31 de desembre del 2012 eren d’11 milions d’euros, el que dóna una ràtio del 57%, sobrepassant d’aquesta manera el límit d’endeutament a curt termini permès per la llei de finances comunals que l’article 47.3 defineix en un 40%.

Precisament, per complir amb la llei corresponent la corporació encampadana ha negociat amb els bancs passar una part del deute de curt termini a llarg termini. Per això, ha demanat dos préstecs a dues entitats bancàries. Es tracta d’un a 20 anys de 2,2 milions d’euros i d’un altre de 5 milions. Aquest últim preveu l’aval de béns patrimonials del Comú. El conseller de la minoria socialdemòcrata, Joan Sans, ha criticat que l’acord no especifiqui de quins béns es tracta. Però, Jordi Mas ha explicat que s’han proposat els aparcaments del centre esportiu, de la plaça dels Arínsols, on hi ha el Comú, i del Funicamp com a garantia.

El cònsol major ha reconegut que en total s’està demanant un finançament d’uns 13,5 milions d’euros en comptes dels 11 que es tenien a finals de l’any passat, fet que suposaria uns dos milions i mig d’euros més que el 2012 en cas de disposar de la totalitat de les pòlisses. Aquestes negociacions donaran el marge suficient a la corporació per gestionar amb comoditat la tresoreria.

Saetde i el Funicamp

També s’ha parlat de les negociacions amb Saetde per gestionar el Funicamp. La consellera del grup mixt, Eluska Galdós, i el conseller socialdemòcrata, Joan Sans, han criticat que Saetde continuï decidint els dies d’obertura i tancament del giny i que s’hagi optat per oferir el servei durant un mes i mig (del 27 de juliol al 8 de setembre) i no durant tot l’estiu. També han lamentat que es tanqui els dilluns per descans del personal quan altres societats similars del país no tanquen ni un dia durant l’estiu.

Jordi Mas ha admès que les relacions amb Saetde no són fàcils i que sobre la taula hi ha la qüestió de l’explotació del giny i la possibilitat de negociar un nou conveni, ja que cal tenir present, ha dit Mas, la inversió de gairebé dos milions d’euros per al funcionament cada any. El cònsol major també ha indicat que els dies d’obertura d’aquest estiu s’han determinat en funció de l’afluència de turistes que van utilitzar el giny l’any passat i el tancament dels dilluns ve donat perquè Saetde no disposa del mateix personal a l’hivern que a l’estiu i es va veure que els dilluns eren els dies de menys visitants.

Arranjament de l’entorn del llac d’Engolasters

D’altra banda, el Comú d’Encamp ha tancat un acord amb Feda per invertir en la millora dels entorns del llac d’Engolasters. El conseller socialdemòcrata, Joan Sans ha indicat que l’acord amb la parapública per invertir 120.000 euros al 50% amb el Comú per millorar l’entorn del llac no és prou satisfactori per a l’administració parroquial. Mas ha respost que la voluntat del Comú és continuar l’arranjament de la camí de les Pardines fins a l’estany i ha valorat positivament que Feda participes en aquesta iniciativa.

Colònies d’Encamp

La supressió del primer torn de colònies d'estiu d'Encamp també ha estat tema de debat a la sessió del consell. El cònsol major, Jordi Mas, ha assegurat que s’han valorat els serveis que s’han d’oferir als joves i vista la participació en els tres torns, des de l’any 2005 fins l’any passat, s’ha copsat que es poden concentrar els torns en dos sense que aquesta modificació afecti els serveis que s’ofereixen als adolescents.

Joan Sans n’ha criticat l’eliminació dient que es justifica per un estalvi de 6.100 euros perquè es el torn de menor afluència. El conseller de la minoria socialdemòcrata ha dit que si aquest fos el motiu, l’any passat el que menys participació tenia era el segon i no el primer. I ha lamentat que serà l’única parròquia que no oferirà aquest servei els quinze primers dies d’estiu i ha considerat que s’obvia la part pedagògica i social per fer aquesta retallada.

Monitors de lleure

I s’ha debatut sobre les condicions laborals d’alguns treballadors que fa anys que treballen pel Comú a l'estiu a través d'altres empreses. Sans ha lamentat que no s’hagin mantingut les condicions laborals d’aquests treballadors. El cònsol major ha explicat que es va contactar amb la societat contractant per demanar la continuïtat d'aquests empleats i de les condicions econòmiques.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200