Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’embelliment de la Mosquera, a través de l’art urbà, aconsegueix posar en valor i rehabilitar un dels nuclis tradicionals d’Encamp

· Laura Mas agraeix als veïns la col·laboració per poder dur a terme aquest projecte de recuperació històrica i participació ciutadana que aconsegueix millorar l’entorn urbà i evitar el risc de degradació · “Encamp 1900-1950, els murals que cobren vida” ha estat l’acte inaugural de la desena de murals pintats per Samantha Bosque i inspirats en instantànies de principis del segle XX
L’embelliment de la Mosquera, a través de l’art urbà, aconsegueix posar en valor i rehabilitar un dels nuclis tradicionals d’Encamp.

Encamp, 1 de setembre de 2022.- Encamp ha inaugurat avui la desena de petits murals que la reconeguda muralista Samantha Bosque, la mateixa que va realitzar l’any 2018 el mural que reprodueix l’original Casa Viliella a la plaça Sant Miquel, ha reproduït a les portes i façanes de la Mosquera des del mes de maig amb l’objectiu de posar en valor i embellir aquesta zona de la vila encampadana.

El comú d’Encamp va signar un conveni de col·laboració amb els veïns per tal d’embellir el nucli tradicional de la Mosquera a través de l’art urbà “i avui ja és una realitat” en paraules de la cònsol major, Laura Mas. Els darrers anys, principalment per l’incivisme, moltes de les façanes havien quedat embrutades amb pintades, que ara s’han eliminat gràcies als murals pintats i inspirats en fotografies de principis de segle, que reprodueixin la vida quotidiana de l’Encamp de l’època.

Les fotografies que han inspirat a l’autora formen part dels arxius familiars i institucionals, moltes de les quals són protagonitzades per veïns i antics propietaris de les cases, alguns d’ells encara ben presents en el record de molts dels veïns actuals.

Laura Mas ha agraït als veïns la seva col·laboració i ha remarcat que “ens vàrem comprometre a posar en valor i evitar la degradació dels nuclis tradicionals i avui hem aconseguit un pas més. Mas ha afegit que “no només hem millorat façanes i portes amb els murals, sinó que també hem millorat els serveis d’aigua, llum, clavegueram, que no es veu però és igual o més important.... La cònsol major també ha remarcat que l’objectiu és que els nuclis tradicionals segueixin mantenint l’encant però també la funcionalitat per fer més fàcil la vida a la gent que hi viu i els manté vius.

El conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot, ha agraït a totes les persones que han fet realitat aquest projecte, destacant la participació dels infants al taller infantil de dimarts per realitzar el mural de benvinguda i l’esbart Sant Romà que ha cedit el vestuari per a la representació. Marot ha afegit que aquesta zona amb Casa Cristo, el Molí del Guillem i ara els murals és un atractiu turístic molt interessant i per això s’ha posat en valor” però sobretot ho hem fet “per poder-ho explicar a les futures generacions

Per la seva banda, l’artista Samantha Bosque ha explicat que el treball durant aquest mesos ha tingut un enriquiment creatiu molt interessant perquè molts dels veïns han estat partícips del procés, amb records i anècdotes, a mesura que s’avançava en l’execució dels murals

Els murals: Escenes de la vida quotidiana a Encamp de 1900 a 1950, amb personatges reals a casa seva o a la seva propietat.

L’itinerari comença a sota de l’indicador del carrer Perdut. On trobem el nom del nucli tradicional i antic poble de La Mosquera i que ens dona la benvinguda a la col·lecció de murals conjuntament a la clau que ens connecta amb el passat.

A mà esquerra trobarem l’era de Cal Pere, on a la porta superior hi ha un Peugeot 201 i al seu davant dos homes de la casa. A la caseta del davant hi ha el Pere Pallerés, amb dues vaques i a la finestra un pardal, i a la porta d’accés hi trobarem al Roc Pallerés caçant conills. A la porta inferior de la mateixa casa seran el síndic Roch Pallerés i el subsíndic Agustí Coma que ens donaran la benvinguda abillats en vestit de cerimònia com si estiguessin a punt d’anar a la Casa de la Vall.

El següent mural és just al costat, a la porta de l’hortal del Malibern amb l’Antoni Torres Riba, el Malibern, amb la seva mula a punt d’anar a treballar al camp.

Arribem a Cal Sendes, on surt representat un pastor d’esquena en mig dels Cortals. S’identifiquen muntanyes, una cabana i un riu i sobre aquest un pont que enllaça passat i present.

Davant de Cal Sendes, és la vella Marta qui posant pel fotògraf amb les seves millors gales ens mira recolzada a la cadira.

Al mur de casa Ché, els padrins ens acosten al dinar de Festa Major, i la festa en sí mateixa, que es celebrava a la plaça del Consell, tota engalananada i tancada amb boixos i pins petits, per assegurar-se que els nois forans paguessin entrada si volien participar al ball del poble.

Baixant cap a la plaça del consell al callís de Cal Xampaina descobrirem el darrer dels murals, amb una reproducció de com era la casa originalment, acompanyada d’unes grandalles, la flor nacional.

Tots els dissabtes del mes de setembre visita guiada i teatralitzada per conèixer els murals

La visita guiada i teatralitzada que ha inaugurat la col·lecció de murals i que ha anat a càrrec de l’escola de teatre Entreacte, es tornarà a repetir tots els dissabtes al matí del mes de setembre, és a dir, els dies 3, 10, 17 i 24, amb quatre passis al dia cada quinze minuts, des de les 12 h a la 13 h del migdia. Caldrà reservar plaça a l’oficina de Turisme trucant al 731 000 o bé per whatsapp al 641 000. El preu de la visita és d’un euro per als adults i gratuïta per als infants.