Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'habitatge i els salaris, principals neguits dels joves

El punt d'informació juvenil d'Encamp ha realitzat, aquesta tarda, el tradicional debat entre els candidats a les EG2019 i els joves
L'habitatge i els salaris, principals neguits dels joves.

L'eix central sobre el qual ha girat el debat dels candidats amb els joves, celebrat aquest dimecres al punt d'informació juvenil d'Encamp, ha estat el salari i la problemàtica de l'habitatge. Tots els candidats de les diferents llistes territorials s'han compromès a apujar el sou, sigui d'una forma progressiva, o fixant una quantitat. Pel que fa a l'habitatge, els candidats han assegurat que el problema radica en què hi ha molta demanda de pisos i una oferta més aviat escassa.

Aaron Comella, de la llista territorial de Progressistes, ha assegurat que en "en matèria de salari, ens comprometem a apujar el sou fins a arribar a un 70% del que és el salari mitjà, i això, donaria com a resultat un sou mínim de 1,270 euros". Comella, centrant-se en l'habitatge, ha recalcat que la seva formació aposta "per crear molts pisos socials, ja que d'aquesta manera, els lloguers serien molt més barats".

Olga Martínez, candidata territorial de terceravia, ha mostrat especial interès en l'educació dels joves del Principat. Entre les propostes de la formació, hi destaquen la de "fomentar la formació professional" i "ampliar la Universitat d'Andorra perquè s'hi imparteixin més estudis dels que hi figuren". Per Martínez, el problema de l'habitatge recau sobre "l'oferta i la demanda", per la qual cosa, opta "per portar gent de fora que vulgui comprar pisos a Andorra".

Roger Padreny, candidat numero cinc del PS, s'ha mostrat especialment receptiu, assegurant que "jo també tinc els mateixos problemes que tots vosaltres" referint-se als joves que han assistit a la sessió. "L'habitatge és un dret", ha dit Padreny, afegint que "la nostra formació, si guanya, promourà la creació d'habitatges socials", comprometent-se a crear-ne "uns 200 en els pròxims sis anys". D'altra banda, Padreny, ha conclòs la seva intervenció assenyalant a un altre problema vigent i que està en boca de tots, l'avortament. En aquest sentit, el candidat, l'ha descrit com "un dret de les dones" i ha animat als joves a no "cedir davant del discurs de la por que transmeten des d'altres formacions".

En el torn de Maria Martisella, candidata d'Units pel Progrés i Demòcrates (UP+DA), ha ressaltat que des de la seva formació, volen que els joves del Principat tinguin més "poder de decisió", ja que d'aquesta manera "sereu més crítics i participatius". S'ha referit al salari com "un problema evident", per la qual cosa "nosaltres l'anirem puja'n progressivament durant quatre anys en la mesura del que sigui possible". Pel que fa a l'habitatge, Martisella, ha optat per "donar ús residencial a certs edificis que d'iniciativa no complien amb la normativa d'habitabilitat", una mesura que va ser aprovada recentment al Consell General. També s'ha referit a la creació d'un fons publico-privat per fomentar la construcció de nous habitatges.

Ferran Costa, de Liberals d'Andorra, ha volgut animar als joves a anar a les urnes, ja que com ha dit "és essencial per decidir qui governarà el país i és un dret inalienable". Costa s'ha mostrat preocupat davant la poca voluntat dels joves per anar a votar, i per això "intentarem apropar-nos a tots vosaltres". Un dels punts més destacats del programa de Liberals i que està dirigit cap als joves, ha estat l'ajuda de 400 euros per aquells que es vulguin emancipar. Això si, com ha dit el candidat, "qui vulgui optar a aquesta mesura, haurà de complir una sèrie de requisits".

Ja per acabar, Romul Ben Ahmed, d'Units pel Progrés d'Andorra ha assegurat que "la joventut i el seu futur és un tema extremadament sensible" ressaltant que els joves "són la part més important d'Andorra". Ben Ahmed, ha apuntat que impulsarà polítiques de joventut per "incentivar l'emancipació dels joves mitjançant subvencions".