Dimarts 5 de Juliol de 2022
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / Es troba un possible dolmen a la zona dels Orris d’Encamp

Es troba un possible dolmen a la zona dels Orris d’Encamp

Josep Font, arqueòleg i gestor del patrimoni cultural que està treballant en la Ruta dels Orris, ha estat qui ha realitzat la troballa.
Es troba un possible dolmen a la zona dels Orris d’Encamp

Imatge aèria realitzada per l'arqueòleg Josep Font

Des del passat 10 de juliol s’està duent a terme la segona campanya d’excavació a l’Orri d’Emportona, situat a la parròquia d’Encamp. Els treballs s’han centrat en dos dels edificis documentats en la campanya de 2014, corresponents als segles XVI- XVII i XVII-XVIII, respectivament, amb el propòsit d’excavar-los en extensió i exhaurir els nivells arqueològics. Així mateix s’estan duent a terme les tasques de reconstrucció de dues cabanes de l’Orri d’Encenrera.

Aquestes intervencions s’inscriuen en el marc del projecte de la “Ruta dels Orris d’Encamp”, un recurs turístic i cultural que pretén posar en valor un seguit de jaciments agroramaders. El projecte, sufragat pel Comú d’Encamp i executat per l’empresa d’arqueologia Actium SL, dóna continuïtat a la intervenció d’excavació arqueològica i reconstrucció de l’Orri del Cubil dels anys 2008-2010 (projecte en col•laboració entre el Comú d’Encamp i Govern d’Andorra), i d’ençà el 2014 ja s’hi han dut a terme quatre campanyes d’excavació als orris d’Emportona i Encenrera sota la direcció del Sr. Josep Font, director de l’empresa Actium SL. Algunes d’aquestes campanyes s’han acollit al programa de subvencions destinades a la implantació de mesures de conservació integrada, conservació i restauració, manteniment i millora del patrimoni cultural d’Andorra, atorgades pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports.

Una de les troballes més significatives de l’actual campanya ha estat la documentació d’una estructura que, a priori, sembla correspondre amb un dolmen. Es tracta d’un túmul de grans dimensions i planta circular, conformat per l’acumulació d’un gran nombre de pedres, entre les quals es distingeixen unes lloses de mida molt gran que podrien configurar la coberta de la cambra. La singularitat de la troballa rau en el fet que fins a dia d’avui no s’havia documentat cap estructura d’aquestes característiques al Principat d’Andorra quan, en canvi, es tracta d’un fenomen recurrent arreu del Pirineu i en llocs tan propers com ara l’Alt Urgell, la Cerdanya o el Pallars Sobirà. La descoberta pot suposar un fita de gran importància per al coneixement arqueològic del país, alhora que es pot integrar com un element destacat d’aquesta ruta temàtica que projecta el Comú d’Encamp.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200