Dijous 24 de Juny de 2021
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / Els banders comunals d’Encamp participen en el segon curs d’artesans de la pedra seca

Els banders comunals d’Encamp participen en el segon curs d’artesans de la pedra seca

· La formació organitzada conjuntament per diferents entitats del territori pretén posar en valor aquesta tècnica constructiva catalogada com a patrimoni immaterial de la humanitat
Els banders comunals d’Encamp participen en el segon curs d’artesans de la pedra seca

Reconstruint un camí amb la tècnica de pedra seca durant la formació

Encamp,9 d’octubre de 2020.- Els banders comunals d’Encamp participen en el mòdul avançat del segon curs d’artesans de la pedra seca que s’organitza durant aquesta setmana a Andorra amb la participació de professionals de l’administració.

Alguns dels treballadors comunals van iniciar el curs de primer nivell i els que ja el van superar l’any passat han continuat amb la formació avançada.

Es tracta d’un curs sobre construcció amb pedra seca dedicat tant a la construcció d’obra nova com a la restauració d’estructures històriques fetes amb aquesta tècnica. S’analitzen diverses construccions del nostre entorn sobre el terreny (murs, cabanes, feixes, empedrats,...) des de les vessants constructiva, cultural i de relació amb l’entorn. També s’hi expliquen les iniciatives que les entitats del nostre territori porten a terme per recuperar i difondre el coneixement d’aquesta tècnica.

Els banders comunals podran adquirir coneixements pràctics per la reconstrucció de murs, feixes, camins, aixoplucs i cabanes de pedra seca. Les pràctiques enguany es duen a terme a les parròquies d’Ordino i de la Massana, mentre que l’any passat es van dur a terme a la parròquia d’Encamp.

Les entitats organitzadores de la formació són el Govern d’Andorra mitjançant diversos ministeris, Cal Pal-Espai Sociocultural, l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra, l’Institut d’Estudis Andorrans i el Comú de la Massana, amb la col·laboració dels comuns d’Encamp, Ordino i Escaldes-Engordany.

La tècnica de la pedra seca representa un patrimoni immaterial que es basa en la transmissió de la construcció de murs solament amb pedra, sense rejuntar, i és una manera de construir estesa per tot el món. Gràcies a la riquesa de la tècnica de la construcció en sec, l’any 2018 aquesta va ser declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. Hi ha països que també s’han adherit a la declaració de la pedra seca com a patrimoni immaterial de la humanitat, com ara Espanya, França, Croàcia, Xipre, Grècia, Itàlia, Eslovènia i Suïssa. Tot i així, també hi ha molts països on hi ha presència d’aquesta tècnica però que encara no s’han adherit a la declaració.

 

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200