Dimecres 23 de Setembre de 2020
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / El comú d’Encamp i el Govern signen el conveni per materialitzar el futur Museu de l’Automòbil de forma conjunta

El comú d’Encamp i el Govern signen el conveni per materialitzar el futur Museu de l’Automòbil de forma conjunta

Les noves instal·lacions s’aixecaran davant la plaça dels Arínsols, en uns terrenys comunals cedits al Govern

El comú d’Encamp i el Govern han signat avui el conveni de col·laboració per a la construcció del nou Museu Nacional de l’Automòbil. L’acord, que han rubricat aquest migdia el cònsol major, Jordi Torres Arauz, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, i la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, contempla la cessió dels terrenys i concreta els termes de construcció.

L’equipament s’aixecarà en una parcel·la de 1.904,77 metres quadrats a tocar de la plaça dels Arínsols i consistirà en un edifici de nova planta i una nova plaça pública comunal. La cessió va aprovar-se durant la sessió extraordinària de consell de comú celebrada aquest dilluns amb aquest objectiu. Per al cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, el projecte ‘encaixa perfectament amb l’estratègia de revitalització d’un eix central de la parròquia que integri activitat social, econòmica i cultural que estem impulsant a través de diferents projectes’. Torres Arauz també s’ha referit a la recent aprovació del concurs d’idees per tirar endavant la remodelació de les avingudes François Mitterrand i Joan Martí, juntament amb la plaça del Consell i l’entorn de la plaça de Sant Miquel.

La titular de Cultura, Olga Gelabert,  ha explicat que el ministeri s’encarregarà de definir el nou projecte museològic i museogràfic així com els elements que permetran articular-lo. Gelabert ha avançat  que el nou Museu de l’Automòbil ha d’impulsar i fomentar el paper educatiu dels museus, reforçant la presència dins els programes curriculars i educatius, en la línia que contempla el Pla de Museus d’Andorra. Les noves instal·lacions també hauran d’incorporar les noves tecnologies tant en el discurs com en la gestió del museu. La ministra ha afegit que aquestes instal·lacions han d’esdevenir un centre d’interpretació de la identitat automobilística que acollirà una de les col·leccions de vehicles més importants d’Europa. La ministra de Cultura també ha matisat que a més de l’exposició permanent també està previst oferir exposicions temporals de diferents temàtiques.

Per la seva part, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, ha celebrat la signatura d’aquest conveni i la col·laboració d’ambdues administracions per dur a terme un equipament d’interès nacional. El ministre ha avançat que un cop realitzat el projecte museològic i museogràfic que ha d’elaborar Cultura, es dura a terme la licitació del concurs d’idees. Posteriorment es licitarà la redacció del projecte.

Tot i que la licitació del concurs arquitectònic i de les obres de l’equipament, aniran a càrrec del Govern, el ministre d’Ordenament Territorial ha explicat avui que el projecte es consultarà prèviament el comú i que un representant de la corporació formarà part del jurat que avaluarà les propostes que es presentin al concurs d’idees.

D’altra banda, el cònsol ha expressat el seu compromís de treballar activament des d’Encamp per contribuir al procés de transformació dels museus endegat pel Govern i que, en el cas del Museu de l’Automòbil, serà un element més en la construcció  del relat de país que sustenta l’estratègia de la política de museus que està impulsant el Ministeri de Cultura.

Les diferents institucions han apostat per la renovació del Museu de l’Automòbil, un equipament que ha tingut un especial protagonisme en el conjunt de l’oferta museística d’Andorra, però que ara cal actualitzar i fer un salt qualitatiu que permeti exhibir el conjunt de vehicles clàssics, propietat de diferents privats, amb les suficients garanties de satisfacció per als visitants.

Les dependències actuals, inaugurades l’any 1998, no deixen marge per a la introducció d’elements didàctics que puguin fer més atractives les visites ni es disposa d’espais lliures per a la programació d’activitats complementàries o exposicions temporals. A més, l’actual museu únicament exhibeix una vuitantena de vehicles dels més de mil existents, custodiats per particulars als domicilis.

 

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200