Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Comú d’Encamp aprova l’acord d’intencions amb SAETDE per invertir al Pas de la Casa

El Comú d’Encamp ha celebrat, aquest dijous, una sessió extraordinària per debatre, entre altres, l’acord d’intencions amb SAETDE.
El Comú d’Encamp aprova l’acord d’intencions amb SAETDE per invertir al Pas de la Casa.

Aquest acord preveu un pla de millora general del peu de pistes de l’estació al Pas de la Casa i de la zona de debutants, amb accions com la construcció d’un edifici de serveis a la zona de debutants amb restauració i espai per a activitats. L’acord d’intencions també preveu l’enderroc del garatge i magatzem actuals al Pas de la Casa i la construcció d’una infraestructura nova en un altre indret de la concessió.

L’acord, a més, preveu la cessió de l’ús del terreny que forma part de la concessió perquè es pugui construir una zona de drop off per a turistes i autobusos així com l’adquisició per part de SAETDE d’un telecabina amb punt de sortida al Pas de la Casa i arribada a les Abelletes. Aquest nou giny es preveu que estigui operatiu la propera temporada d’hivern.

A més, el Comú es compromet a cedir els drets que ostenta sobre l’edifici de serveis de Grau Roig. SAETDE concorrerà a un preu determinat per experts independents. La societat, per la seva banda, renunciarà a la zona de concessió del Cercle de Pessons, Emportona, Cubil, Orris i Orris vells, per tal que el Comú la destini a un Parc Natural.

Per últim, i amb l’objectiu de fer viables econòmicament les inversions, SAETDE veurà ampliada la concessió fins al 2065, i veurà reduït el seu cànon en un 1% dels ingressos bruts. D’altra banda, es reduirà en un 10% el preu que cobra al Comú per la gestió del Funicamp.

El conseller del Partit Socialdemòcrata, Joan Sans, s’ha mostrat directament contrari a la firma de l’acord d'intencions ja que ha lamentat que el Comú no hagi explicat a la ciutadania com es podrà realitzar i quines repercussions pot arribar a tenir.  El conseller ha indicat que “només hi ha una forma d’ampliar la concessió a SAETDE fins al 2065: a través d’un concurs públic”.

Sans ha afirmat que els consellers que signin aquest acord d'intencions tindran responsabilitats administratives i que aquest fet lligarà de mans el pròxim equip comunal.  Sans ha remarcat, però, que el projecte presentat per SAETDE "és molt bo" tot i valorar que la presentació d’un acord d’aquestes característiques en aquests moments és un acte electoralista.

Per la seva banda, la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Eluska Galdós, s'ha abstingut en la votació. Ha assegurat que el projecte serà molt positiu per al Pas de la Casa tot i afegir-se a la crítica per la manca d’informació i participació de la població. Galdós ha remarcat que en una negociació no hi ha d’haver ni guanyadors ni perdedors i s’ha sumat als dubtes en relació al desenvolupament legal del preacord. La consellera, però, també ha elogiat la recuperació de les relacions amb SAETDE i n’ha reafirmat la importància per a la parròquia.

El cònsol major, Jordi Mas, ha explicat que el projecte comportarà importants millores per a la parròquia  i que l’acord permet certificar la recuperació de les bones relacions amb SAETDE. Mas ha posat en relleu que s’ha aconseguit que la societat torni a invertir en la parròquia després de deu anys sense fer-ho. En aquest sentit, ha recordat que les males relacions van fer que el Comú perdés aproximadament 600.000 euros cada any en dividends de la societat.

Mas també ha destacat que ambdues parts han mostrat, per escrit, la voluntat de tirar endavant aquests ampli projecte, que cal desenvolupar legalment i jurídicament. “Tots els tècnics de les dues parts ens han assegurat que es pot fer, si no fos així no m’atreviria a presentar-ho”, ha recordat. Pel que fa als detalls jurídics, el cònsol ha indicat que cal tenir en compte totes les implicacions tècniques com que SAEDTE va iniciar l'explotació a finals de la dècada dels 60 amb una concessió atípica. Aquesta circumstància excepcional obriria la porta que la renovació de la concessió no s'hagués de fer obligatòriament per concurs públic.

Mas ha indicat que s’havia arribat al Comú amb el compromís per recuperar les relacions amb SAETDE per tal que la societat retornés les inversions al país, i el Pas de la Casa pogués tornar a tenir un peu de pistes obert al poble i amb turisme de qualitat alhora que s’evitaven més plets. El preacord posava per escrit la voluntat política d’aconseguir fer realitat aquests objectius després de tres anys de negociacions. El cònsol ha remarcat que el projecte serà rellevant per al ciutadà, per a l'economia de la parròquia i per a l'economia del país.