Divendres 1 de Juliol de 2022
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / David Arrabal: 'escriure és un camí on has de fixar-te un objectiu'

David Arrabal: 'escriure és un camí on has de fixar-te un objectiu'

Una vintena de persones van assistir ahir al vespre a la Biblioteca Comunal d’Encamp a la taula rodona ‘Com escriure un relat de ficció’ a càrrec de David Arrabal, escriptor i guanyador del Concurs de Poesia Miquel Martí i Pol i del IV Premi de Narrativa Fantàstica i de Terror d’Encamp, d’Àlex Puig, escriptor i guanyador del Concurs de Contes de Nadal d’Andorra 2014 i de Martín Blanco, escriptor, il·lustrador, professor d’arts plàstiques i director i portadista de l’editorial Santa Guadanya.

La xerrada, moderada per Susana Ginesta, coordinadora d’activitats de la biblioteca, es va organitzar en tres blocs; la trama, els personatges i l’estil de narració.

Àlex Puig va ser l’encarregat d’iniciar el primer bloc, on va explicar que hi ha tres tipus d’escriptors, el creatiu, el planificat i el mixt. Els tres escriptors van coincidir que el millor és el mixt, perquè crea d’inici una estructura mínima, amb uns personatges definits i una idea per la història (sigui un final o el conflicte que mou tota la narració), i a partir d’aquí, va estructurant tot el relat.

David Arrabal va encapçalar el bloc dels personatges, d’on van sorgir idees força interessants, com el fet que qualsevol element pot ser un personatge (una persona, un objecte, un paisatge). Arrabal va posar l’exemple del ‘Senyor dels Anells’, on Tolkien, amb les seves descripcions detallades, fa que des de l’anell des d’on gira la trama, a la Comarca, siguin en si mateixos, personatges de la història.

Els escriptors també van recomanar als assistents, que anaven fent preguntes i prenent notes, que abans de començar a escriure el millor és fer-se fitxes amb descripcions detallades dels personatges, treballant des de la seva part física, a la seva psicologia i evolució. La finalitat d’aquestes fitxes és poder anar utilitzant-les a mesura que es va avançant en la història, i anar introduint aspectes dels personatges, que puguin tenir rellevància en la trama.

Un altre dels aspectes que van remarcar és que ‘ni tots els bons són molt bons, ni els dolents són tan dolents’. Per tant, van aconsellar dotar als personatges de vulnerabilitats, per aconseguir transmetre emocions a partir d’aquestes.

El darrer bloc, iniciat per Martín Blanco, va ser el de l’estil de narració, on es van tractar temes com la creació de l’atmosfera, molt important en relats de terror o de fantasia, la utilització de narracions elaborades (no repetir paraules en un mateix paràgraf, utilitzar recursos, fer investigació) i prestar atenció en el llenguatge dels personatges i pensar quin serà el seu discurs. Àlex Puig, en aquest sentit, va recomanar que, pel que fa als personatges, val més ‘ensenyar com són, abans d’explicar-ho’, i ho va exemplificar dient ‘abans de dir que el personatge fa 1,50 metres, a vegades és millor dir que el personatge secundari se’l mirava des de dalt, i deixar que el lector se l’imagini’.

Per finalitzar, els tres escriptors van coincidir que el millor exercici per escriure és fer-ho cada dia, llençar-se, no tenir por d’escriure el que volem, estar obert a tot el que percebem, ja que ‘qualsevol cosa pot representar un disparador d’idees’, i com va dir Arrabal, ‘escriure és un camí on has de fixar-te un objectiu’.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200