Dimecres 31 de Maig de 2023
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / El Comú / L'escut

L'escut

HISTÒRIA

 

Durant anys, la Parròquia d´Encamp s´havia servit de l´escut d´Andorra per reproduir-lo en tots i cadascun dels diferents suports que s´havien utilitzat fins aquell moment. Però havia arribat l´hora de disposar d´un distintiu propi. Amb aquest objectiu, durant la primavera de l´any 1991 el Ple del Comú va decidir, per unanimitat, la confecció d´un disseny per a l´escut que havia d´identificar la Parròquia d´Encamp tenint en compte les seves peculiaritats. Un escut amb una concepció estètica nova, senzilla i diferent, que reflectís la nostra personalitat. A partir d´aquest moment es varen publicar les bases del concurs públic on hi podia participar qualsevol persona interessada, professional o no.


La participació fou considerable; no obstant això, el Ple del Comú, constituït en jurat qualificador, declarà el premi desert. En conseqüència, es va encomanar una proposta de disseny a diferents professionals. Fruit d´això, va sortir escollida, per la seva senzillesa i personalitat, l´obra de la Sra. Gemma FERRON i ADN Disseny.

L´acte de presentació de l´escut d´Encamp va tenir lloc el 28 de desembre del 1991 a la Sala del Comú, amb la presència de les autoritats de la parròquia, del públic assistent i dels mitjans de comunicació. En el decurs d´aquest acte es lliurà a tots els presents una reproducció acurada de l´escut en metacrilat, que aconseguia una unió perfecte dels diferents colors.

Aquesta obra que podeu apreciar intenta connectar el nostre llegat històric, a partir de les pintures murals romàniques de Sant Romà de les Bons, amb els símbols de progrés i de futur, és a dir, vol lligar les nostres arrels més llunyanes amb els elements actuals. A partir d´aquell moment l´escut simbolitza la Parròquia d´Encamp arreu de les valls d´Andorra i més enllà de les nostres fronteres.

 

ESTRUCTURA I SIMBOLOGIA


Descripció

Camp d'Aerinita

Mineral emprat per a la fabricació de tintes de l'art pictòric romànic descobert a Andorra. S'ha escollit aquest color per la seva noblesa i nitidesa.

Muntanya d'argent

Que, a part de la representació del paisatge, simbolitza la potencialitat i fortalesa econòmica i cultural de la parròquia.

Les claus de Sant Pere

Símbol cultural extret de la pintura de l'absis de Sant Romà de les Bons. S'ha modernitzat la seva silueta mantenint-ne la fidelitat amb l'original.

Faixa porpra

Franja que agafa el seu color de la columna de l'edifici administratiu i uneix els aspectes econòmics, culturals i espirituals de la parròquia.

Corona d'estrelles

La coronació de l'escut amb set estrelles d'or fa referència a les set parròquies i a Encamp com a centre geogràfic d'Andorra.

 

 

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200