Dilluns 23 de Maig de 2022
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / El Comú / FEM PARRÒQUIA / ACTUACIONS PER OBJECTIUS / ESTRATÈGIA DE PROMOCIÓ I COMERCIALITZACIÓ / Una delegació andorrana visita el Vallespir per avaluar la possibilitat de participar en una candidatura multinacional de les Festes de l'Os als Pirineus

Una delegació andorrana visita el Vallespir per avaluar la possibilitat de participar en una candidatura multinacional de les Festes de l'Os als Pirineus

La llista podria formar part de la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Els dies 8 i 9 de febrer, una delegació andorrana encapçalada pel director del Departament de Patrimoni Cultural del Govern, Sr. Xavier Llovera, i el conseller de Cultura del Comú d'Encamp, Sr. David Cruz, i acompanyats per tècnics de la cultura dels comuns d'Encamp i d'Ordino, han visitat Prats de Molló per conèixer les festes de l'os que se celebren al Vallespir. La trobada s'emmarca en un projecte de candidatura de patrimoni cultural immaterial de la UNESCO que impulsa el Vallespir.

La delegació andorrana ha participat en un seguit de reunions tècniques amb autoritats locals, investigadors i representants de l'Estat francès per avaluar la possibilitat que el Ball de l'Ossa d'Encamp i l'Ossa d'Ordino es puguin sumar a la candidatura de les Festes de l'Ós dels Pirineus que impulsa el Vallespir. La delegació andorrana també ha participat de la festa popular de la festa de l'os de Prats de Molló.

Tres pobles de l'Alt Vallespir, Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans celebren les festes de l'Os des de temps immemorials. Aquestes celebracions populars s'emmarquen en el cicle festiu carnavalesc i tenen elements comuns i singulars. L'ós mig-home i mig-bèstia i els caçadors que el persegueixen i finalment l'agafen és l'eix vertebrador de les tres representacions, que també comparteixen la figura de la Roseta, un personatge femení que intervé per convertir l'animal en home. Les Bôtes i les Tortugues (Arles), els Barbers Blancs (Prats de molló) i la Monaca i les Figueretes (Sant Llorenç de Cerdans) són les figures que doten d'identitat pròpia a cada celebració.

Els balls de l'Os o de l'Ossa els trobem en alguns pobles dels Pirineus i zones de muntanya. Es relaciona amb l'època d'hibernació d'aquest animal i també com a figura mitològica, símbol de la relació de la humanitat amb la natura. A Andorra, la teatralització de l'ossa la trobem representada a Encamp i a Ordino. A Encamp, el Ball de l'Ossa se celebra el dilluns de Carnaval. La base de la representació de l'ossa és la feina d'un grup de joves dallaires contractats pel senyor propietari del terreny. Enmig de la farsa apareixen dos personatges, el Fregó i la Fregona, dos servents que porten menjar als joves dallaires i que són sorpresos per l'arribada d'una ossa que finalment és morta a trets pels caçadors que la persegueixen. Aquesta representació popular és molt viscuda i se'n desconeix l'origen. A Ordino, l'ossa es va recuperar l'any 1985 i s'escenificava per Sant Esteve. L'any 1992 es va representar per darrera vegada i no va ser fins a l'any 2017 que ha tornat a representar-se a la plaça el primer cap de setmana de desembre. La sàtira explica com els dallaires del poble posen fi a l'última ossa d'Ordino. Dues farses que guarden elements comuns amb les festes de l'os del Vallespir i que sens dubte evoquen les societats rurals de muntanya.

La pròxima trobada per continuar explorant la candidatura serà a Encamp els propers 24 i 25 de febrer, en el marc de les festes de Carnaval. En aquesta ocasió la delegació del Vallespir tindrà l'oportunitat de conèixer el Ball de l'óssa que protagonitza el jovent encampadà, una celebració declarada festa d'interès cultural d'Andorra l'any 2010.

Durant aquesta setmana des del Ministeri de Cultura i Esports s'organitzarà una reunió amb els cònsols d'Encamp i d'Ordino per valorar la possibilitat que les nostres festes de l'óssa se sumin a la candidatura multinacional de les Festes de l'Os dels Pirineus, i establir una estratègia nacional vers al procés de reconeixement i de posada en valor internacional d'aquest patrimoni festiu.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200