Dimecres 18 de Maig de 2022
Muntanyes
Esteu aquí: Inici / Departaments / Cultura / Festes i tradicions / Carnaval / El Ball de l'Óssa

El Ball de l'Óssa

El Ball de l'Óssa d'Encamp, declarat Patrimoni Cultural Inmaterial d'Andorra, és probable que s'hagués iniciat a l'edat mitjana. Des de la dècada del 1950, aquesta representació segueix un guió escrit per Rossend Marsol 'Sícoris'. L'actuació se celebra el Dilluns de Carnaval.

El Ball de l'Óssa comença amb l'arribada del Senyor i la Senyora en un cotxe tirat per cavalls. Arriben al camp i contracten els dallaires perquè dallin l'herba.

Els dallaires, dropos de mena, es van barallant entre ells, mentre el capatàs estova amb un bastó aquells que són més ganduls. Hi ha un moment de descans sota un pi on es reuneixen tots els dallaires i canten velles cançons populars com 'La desgràcia d'un pobre home' i 'Sega-me-la arran'.

Aleshores apareix la Fregona dalt d'un burro, portant una cistella plena de menjar per alimentar els joves. No és un àpat qualsevol, ja que la Fregona té una manera molt peculiar de donar el berenar als dallaires. A més a més, els nois comencen a empaitar la Fregona, que es defensa com pot de les envestides.

De cop i volta, un bram ferotge atura en sec la gresca, iapareix l'Óssa, que arriba al camp guiada per les olors del menjar, l'únic que vol és alimentar-se amb el que hi ha dins de la cistella. Un cop ha començat a gaudir dels aliments, arriben uns caçadors que, després d'una lluita amb l'animal, aconsegueixent abatre a trets la fera.

Finalment arriben l'amo i la mestressa, que reparteixen en recompensa una bossa de sous als presents, mentre tots plegats entonen la cançó 'Eixa nit hem mort la ruca'.

En acabar la representació es reparteix all i oli a tots els assistents.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200