Dimarts 7 de Juliol de 2020
Muntanyes

Reinvidicar Camilleri

Nascut a Porto Empedocle (Sicília) l’escriptor acaba de complir 91 anys i ha publicat el que diuen és el seu llibre número 100.
Reinvidicar Camilleri

Portada del llibre 'El beso de la sirena'

Llegir Camilleri és mirar d’entendre una societat, vull en aquesta recomanació parlar menys del seu darrer llibre i més de la seva obra, específicament de la sèrie dedicada a Montalbano. El motiu, la qualitat literària que desprenen les seves pàgines i el fet de ser un del escriptors més llegits de novel·la policíaca.

Com quasi sempre en aquest gènere, hi trobem el policia antiheroi, el comissari Salvo Montalbano, gran encert de l’escriptor a posar el cognom del seu detectiu protagonista en homenatge a l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán.

Una altra característica personalíssima és l’espai, en aquest cas la ciutat de Vígata, fictícia però que podríem situar entre Ragusa, Scicli, Marina de Ragusa, Porto Empedocle, aquesta darrera localitat de naixement d’Andrea Camilleri, que actualment viu a Roma. En canvi ens parla sovint de ciutats reals com Palerm, Trapani o localitzacions com les petites illes prop de Trapani.

Els col·laboradors són un altre punt fort de les novel·les del comissari, a la comissaria hi passegen un ventall d’estereotips humans, i el més còmic és l’agent Catarella. També hi té un paper destacat el subcomissari Augello, personalitat que fa de contrapunt i que ajuda a reflexionar Montalbano, que és a voltes de sang calenta i visceral. Un altre personatge és el questor, menys simpàtic que els anteriors, que representa l’exigència i l’administració i posa sota pressió al protagonista.

Camilleri, gat vell en l’ofici d’escriure, fa concessions que ens serveixen per entendre la societat siciliana, gastronòmiques en molts casos, descripcions de plats de menjar, en especial peix, costums, en el darrer llibre ‘L’altro capo del filo’ s’esplaia descrivint l’origen d’una tela de cotó durant unes pàgines i barrejant elements socials reals com la crisi d’immigració que està patint tot Europa i especialment el sud.

També és especial la relació de parella del protagonista, del qual se’n podrien treure conclusions més enllà del que pròpiament seria literari: a la darrera novel·la, per exemple, només parlen per telèfon.

A la Biblioteca d’Encamp hi trobareu força llibres de Camilleri, no només del seu detectiu Montalbano, del que ja porta escrites 32 novel·les, també altres històries detectivesques que no formen part de la sèrie, algun assaig, i una novel·la plena de fantasies i metàfores que considero deliciosa: ‘El beso de la sirena’, disponible també a la Biblioteca d’Encamp.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200