Dijous 18 de Agost de 2022
Muntanyes
Esteu aquí: Inici / Departaments / Cultura / Biblioteques comunals / Biblioteca Comunal d'Encamp / RECOMANACIÓ LITERÀRIA / 2015 / La millor literatura, la de casa

La millor literatura, la de casa

La consolidació literària i de participants del VI Premi de narrativa fantàstica i de terror d’Encamp és un fet. Volem aprofitar per recomanar la lectura de tots els relats que s’han presentat.

Des dels més petits que amb les seves idees i dibuixos ens ho fan passar bé, potser més que no pas passar por o aconseguir endinsar-nos en altres móns imaginats, passant pels joves que notablement influenciats per pel·lícules i sèries són capaços molts cops d’afegir elements autòctons o de picaresca totalment sui generis que no apareixen a cap mitjà i que ens endinsen cap a un subgènere que podria ser el ‘terror a la muntanya’, amb joves incomunicats als refugis o en la categoria de vídeo fins i tot aparicions fantasmagòriques a Cal Cristo, per posar un exemple.

Qui sap si un d’aquests joves, ja premiats en d’altres concursos com la Marta Font o el Xavier Ribert seran els nostres futurs Villaró o Gálvez, temps al temps. De moment recomanar aquestes dues lectures guanyadores No baixis a la -1 i Veure-hi massa lluny, les dues amb un element comú en el gènere del conte de terror, saltar-se les prohibicions i quedar a l’espera de les conseqüències i  ambdues amb un tancament final molt ben aconseguit.

En la categoria d’adults es fa difícil fer recomanacions, però en farem cinc,  ara que no ens sent ningú. Els premiats, El Sr. Rius d’Albert Ruiz, obra guanyadora, realment no és un relat de terror, és una paròdia ocurrent i enginyosa d’un bon plec de pel·lícules del gènere fetes venir a mida per elaborar el retrat d’una família poc comú i tot i el mestratge del conte, encara aconsegueix al final del mateix posar la cirereta i fer-nos-ho passar més bé.

Tampoc us perdeu el segon premi de Manel Gibert Transició , a banda de que passareu angoixa al llegir-lo i aquí és on tot el jurat estava d’acord amb que s’ha de destacar quan realment la història t’emporta cap a contorns i límits tan ben descrits i reals, com per la riquesa del vocabulari que fa servir. Gaudiu d’aquesta prosa poètica amb calma, assaborint cada mot.

L’accèssit “Desig” de Mònica Bordas conté elements originals i un ritme que us el farà llegir de pressa i després l’assaborireu, com els bons vins i l’efecte retronasal.

A part dels mencionats, a “Bona nit” i “Vull dormir amb tu” els protagonistes són nens i només aquest fet i els bons desenvolupaments de les històries fan que patim de valent.

Bona lectura i si mai us animeu a participar amb algun relat no ho dubteu, ja sabeu; com més serem més por passarem!

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200