Dimarts 19 de Gener de 2021
Muntanyes
Esteu aquí: Inici / Departaments / Cultura / Biblioteques comunals / Biblioteca Comunal d'Encamp / RECOMANACIÓ LITERÀRIA / 2015 / Història de tots els noms de casa d'Andorra. Onomàstica andorrana anterior al Concili de Trento d'Albert Pujal

Història de tots els noms de casa d'Andorra. Onomàstica andorrana anterior al Concili de Trento d'Albert Pujal

Més enllà de la literatura també hi ha vida. En aquest cas ens fixem en el llibre d’Albert Pujal, imprescindible si volem conèixer genealogies, llinatges i la història de les cases d’Andorra.

El present estudi recull els orígens dels cognoms andorrans, abans que el Concili de Trento obligués a portar un registre a les diferents parròquies.

El llibre consta de tres parts ben diferenciades.  El primer apartat ens porta a mode introductori i també didàctic a conèixer l’origen i la formació dels cognoms passant per diferents èpoques històriques, la procedència de cognoms a partir de noms de casa, de llocs, de sobrenoms a partir de característiques físiques o de noms provinents de l’entorn natural o dels oficis i també d’àlies.

El corpus central de l’obra, més de dues-centes pàgines, recull en ordre alfabètic tots els cognoms trobats abans del Concili de Trento (1545-1563). Dins de cada cognom detalla l’etimologia i la data en què apareix citat per primera vegada a les fonts documentals, i l’evolució humana de les persones que porten aquest cognom fins a principis del segle XVI. Si el cognom també és nom de casa o de lloc, l’autor ens informa de les seves aparicions a les fonts bibliogràfiques.

El llibre està il·lustrat amb fotografies en blanc i negre procedents de l’Arxiu Nacional d’Andorra, que reflecteixen com era Andorra a la primera meitat del segle XX.

L’últim apartat del llibre està dedicat a la transcripció d’arxius consultats, a la bibliografia i arxius consultats, i als índexs de persones i la seva font arxivística. La majoria de dades de les persones investigades provenen del Tribunal de Corts, però la feina ingent d’Albert Pujal l’ha portat a consultar des de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, passant per arxius comunals i parroquials, fins a l’Arxiu de les Set Claus, entre d’altres.

 

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200