Diumenge 3 de Juliol de 2022
Muntanyes
Esteu aquí: Inici / Departaments / Higiene, Medi ambient i Agricultura / ADN caní / Sol·licitud gratuïta ADN

Sol·licitud gratuïta ADN

La teva mascota, un ésser únic.


Cadascuna de les seves cèl·lules té un codi exclusiu i inalterable. Per això l'ADN, l'empremta genètica, és una eina 100 % fiable en la identificació d'animals.

Per a què serveix identificar animals mitjançant l'anàlisi d'ADN?

Per solucionar temes molt importants, com l'abandonament o el robatori de gossos i les caques als espais públics. Per això el Reglament relatiu a la identificació i el registre d'animals del Govern obliga els propietaris de gossos a identificar-los, ara també, mitjançant el genotipatge. La data límit per a la identificació mitjançant l'anàlisi d'ADN és el 14 de juny del 2022.*

El registre caní mitjançant l'anàlisi d'ADN és obligatori.

El Comú d'Encamp finançarà el cost de 28,50 € de l'anàlisi d'ADN, per a totes les sol·licituds que entrin al comú fins al 15 de juny de 2022. A partir del 16 de juny de 2022 la despesa anirà a càrrec de cada propietari de gos. A més, a partir del 16 de juny de 2022, els propietaris que no hagin dut a terme la identificació mitjançant el genotipatge del seu gos podran ser sancionats amb una multa de fins a 300 €.

Com és el procés per registrar el teu gos?


  1. Podeu fer el tràmit a les oficines del comú, tant a Encamp com al Pas de la Casa.
  2. Consulteu en aquest enllaç la documentació que cal portar per fer el tràmit. No és necessari demanar cita prèvia.
  3. Amb el document que us facilitarà el Comú heu de demanar hora a la vostra clínica veterinària. Un cop allà, el veterinari realitzarà una extracció de sang al vostre gos. No li farà mal, no et preocupis. Recordeu que, fins al 15 de juny, l'anàlisi serà gratuïta (podreu demanar hora fins al 14 de juny amb aquest rebut gratuït). Només haureu d'abonar el cost de l'acte veterinari d'extracció (cost aproximat de 18 €).
  4. A partir de la mostra de sang es fa l'estudi genètic, és a dir, una anàlisi de l'ADN, que es realitza utilitzant 128 marcadors altament informatius.
  5. Un cop feta l'anàlisi, inclourem els resultats a la base de dades del RAC (Registre d'Animals de Companyia) del Govern. Aquesta informació és fiable al 100 %.
  6. El veterinari us lliurarà una xapa identificativa amb un codi QR individual per al collaret del vostre gos. Aquesta xapa acredita que tu i la teva mascota sou cívics i que col•laboreu en aquesta campanya. A més, la xapa contindrà la informació que autoritzis i que t'ajudarà a recuperar el teu gos si es perd.

 

Ara, ja no hi ha caques anònimes.El personal comunal autoritzat realitzarà controls d'excrements de gos a la via pública, en recollirà mostres i les trametrà degudament envasades i precintades al laboratori. En extreure l'ADN de les mostres, es compararà amb les dades del Registre i se n'identificaran els animals i els propietaris.
Les multes per als incívics poden arribar als 300 €.

A més d'una molèstia, les caques als espais públics són un problema sanitari. El cens genètic serveix per millorar la salut pública.

 

 

Serà molt més fàcil localitzar el teu gos, en cas de pèrdua o robatori, i s'evitarà l'abandonament d'animals.Encara que no es pugui llegir el xip, l'ADN permet identificar una mascota sense marge d'error. Això facilita trobar els gossos que es perden o que són robats i també permet reduir els casos d'abandonament d'animals i camades: en identificar sense error el parentiu, se'n pot localitzar la persona responsable.

 

*Decret de 23.12.20 de modificació de la disposició transitòria segona del Reglament relatiu a la identificació, el registre, les normes zoosanitàries i el moviment no comercial dels animals de companyia – BOPA 155, de 30.12.20.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200