Dimarts 16 de Octubre de 2018
capcalera6.jpg
capcalera7.jpg
Esteu aquí: Inici / Notícies / La Taula Transversal per a la millora de l’Oci Nocturn valora positivament els avenços del primer any de treball conjunt

La Taula Transversal per a la millora de l’Oci Nocturn valora positivament els avenços del primer any de treball conjunt

Les accions impulsades des del Govern en matèria de seguretat pública i control dels grups turístics de grans dimensions han tingut molt bona acollida entre els integrants de la Taula que ha posat de manifest la necessitat de seguir treballant en la prevenció.
La Taula Transversal per a la millora de l’Oci Nocturn valora positivament els avenços del primer any de treball conjunt

Vista general dels membres de la Taula Transversal, que avui ha fet balanç de les accions desenvolupades durant el primer any de treball.

La Taula Transversal  per a la millora de l’Oci Nocturn ha fet balanç avui del primer any de treball conjunt que els sectors implicats han desenvolupat amb la finalitat de reduir els episodis d’aldarulls durant la temporada turística, d’una banda, i d’assentar les bases per establir un model d’oci alternatiu que garanteixi nits d’oci de qualitat que facin compatible l’activitat econòmica i turística amb el descans dels veïns, de l’altra.

La trobada d’avui ha comptat amb la presència del ministre de Turisme, Francesc Camp, i del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot qui, juntament amb el cònsol major, Jordi Torres, han fet balanç de les accions impulsades des de la Taula Transversal. Des del comú, Jordi Torres ha destacat la disminució substancial que han registrat els aldarulls nocturns durant l’època de màxima afluència turística al Pas, fruit de les primeres mesures que s’han pogut implementar i que, en el cas del comú, s’han centrat en l’àmbit preventiu amb la campanya divulgativa amb 12.000 fulletons informatius que es van distribuir la tardor passada en allotjaments turístics, hotels, establiments d’oci i establiments comercials. Aquest fet, unit a l’increment de la vigilància durant aquest període i als primers contactes amb operadors turístics per implicar-los en la vigilància i control dels grups susceptibles de generar aldarulls, han estat els factors que han contribuït a que fos possible un punt d’inflexió i de millora que ha estat reconegut per totes les parts.

El treball desenvolupat durant aquest primer any des del Govern s’ha centrat en impulsar mesures de protecció de l’ordre públic acompanyades amb un canvi de normativa i aconseguir la implicació i corresponsabilitat dels operadors en la difusió de pautes de comportament cíviques entre els grups turístics de risc.

Aquests objectius s’han materialitzat en l’enduriment de les sancions que atemptin contra l’ordre públic i la convivència ciutadana recollides al Projecte de Llei de seguretat pública, aprovada l’abril passat pel Govern i que actualment es troba en tràmit parlamentari. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha exposat avui davant els membres que integren la Taula Transversal el conjunt de mesures que tindran una incidència directa sobre determinats comportaments i situacions que s’havien detectat, algunes d’elles, recollint les demandes que es van plantejar la primavera passada.

Les novetats de la llei presentades per Xavier Espot han tingut bona acceptació al sí de la Taula Transversal, especialment entre els representants dels veïns del Pas de la Casa. El Projecte de llei contempla mesures de control i sanció en temes relatius al consum de begudes alcohòliques i drogues tòxiques a la via pública; els horaris en què es poden servir begudes alcohòliques a l’interior dels establiments i la prohibició expressa de no servir alcohol a persones que presentin signes evidents de trobar-se sota els efectes de l’alcohol. El ministre Xavier Espot ha explicat que la lluita contra les problemàtiques que concentren una alta densitat de persones s’ha de fer prioritàriament per la via pedagògica i les campanyes de conscienciació, i que les mesures sancionadores han de ser el darrer instrument quan tot aquest treball previ no funciona.

En aquest sentit, el cònsol major, Jordi Torres, ha destacat el salt qualitatiu que es podrà fer durant la pròxima temporada arran de les noves mesures sancionadores que preveu la Llei de seguretat pública, més severes i efectives, unides a les campanyes preventives i de conscienciació que, de cara a la temporada 2018-2019, comptaran amb una nova edició dels flyers informatius i del nou Manual de Bones Pràctiques per a l’oci nocturn, la redacció del qual s’adjudicarà en breu.

El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha apostat per aprofundir en l’obtenció directa d’informació per part dels operadors turístics internacionals, dels hotels  i empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic  que gestionen l’arribada de grups i clients al Pas de la Casa. L’objectiu és d’una banda preveure amb antel·lació suficient les setmanes de la temporada que podrien resultar més crítiques a causa d’una elevada presència de clients demandants d’oci nocturn i, d’alta banda, amb l’objectiu d’implicar els mateixos operadors en l’adopció de mesures prèvies en el cas d’aquells grups més nombrosos i d’aquelles setmanes més crítiques .

Aquesta acció s’ha desenvolupat ja aquesta temporada amb els principals operadors, als quals s’ha sol·licitat el perfil dels seus clients i s’ha recomanat que  informessin els seus clients a través dels seus guies de les infraccions i sancions en que podien incórrer si no es respectaven les normes de bona conducta a la via pública. Tanmateix, els cossos de seguretat han posat de manifest el canvi substancial que ha implicat la contractació de vigilants privats per part dels operadors turístics i s’ha incidit en la necessitat de generalitzar la tinença de la polsera identificativa.

Com a principal conclusió, s’ha posat damunt la taula la necessitat de reflexionar sobre el pes que el turisme de nit ha de tenir a mig i llarg termini en el global del Pas de la Casa i quin és l’equilibri que cal buscar per poder fer-lo compatible amb el turisme familiar. Una reflexió en la que Grandvalira ha de tenir un rol cabdal atès que més enllà de l’oci nocturn aquest turisme ve principalment a esquiar.

La Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn es va posar en marxa el 18 de maig del 2017. Està formada pels agents vinculats -administració general i comunal, empresaris de locals nocturns, representants del sector hoteler i d’allotjaments turístics, cossos de seguretat i vigilància, INPUB i associació de veïns- amb la finalitat de treballar per promoure un canvi de paradigma en el model d’oci nocturn que és motiu d’aldarulls i problemes de convivència durant la temporada d’hivern.

Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0 | W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC
Comú d'Encamp | Principat d'Andorra
Plaça dels Arinsols, 1
AD200 Encamp (Principat d'Andorra)
Tel. +376 873 200