Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Encamp segueix treballant en la ruta dels orris

El comú d'Encamp començarà la setmana que ve els treballs arqueològics a l'orri d'Emportrona, una de les vuit infraestructures que formaran part de la ruta dels orris que es preveu que es conclogui cap al 2021
Font, Torres i Carrascosa durant la roda de premsa.
Font, Torres i Carrascosa durant la roda de premsa

El Comú d'Encamp ha presentat aquest migdia el projecte de la Ruta dels orris, que té l'objectiu de fer valdre els orris d'Encamp perquè aquest patrimoni sigui conegut, comprès i considerat amb estima per la societat encampadana i andorrana.

El cònsol major, Jordi Torres, ha recordat que el comú ja fa temps que treballa en aquest projecte que va començar el 2008 amb l'excavació de l'Orri del Cubil, que es va reconstruir entre els anys 2010 i 2011. Torres ha destacat que "és bo posar en relleu les estructures pel seu atractiu, però també en l'àmbit pedagògic, arqueològic i patrimonial".

La directora del departament d'Higiene, Medi Ambient i Agricultura, Vanessa Carrascosa ha destacat que la ruta dels orris tindrà tres accessos a través dels Cortals d'Encamp, de Grau Roig i des de Solanelles a través del Funicamp, que oferiran diferents nivells d'accessibilitat. Carrascosa ha destacat que 'tot el circuit tindrà 12 quilòmetres, on es podran trobar vuit orris, dels quals quatre mostraran diferents tipus de construccions i usos, i es presentaran amb diferents graus de reconstrucció, mentre que els quatre restants es mostraran intactes, per comprovar com la naturalesa ens ha deixat les seves restes'.

Josep Font, arqueòleg i gestor del patrimoni cultural, ha volgut destacar 'el gran esforç que realitza el Comú d'Encamp per aquest projecte tan ambiciós i inèdit dins de la gestió del patrimoni'. Font ha explicat que el projecte recull 8 orris, el del Cubil que ha estat reconstruït íntegrament, el d'Emportona que estarà reconstruït parcialment, el d'Encenrera que es reconstruirà integralment i un orri petit, el de l'Estany Forcat, que també es reconstruirà parcialment. A més, hi haurà 4 orris que es mantindran intactes, que són el Vell dels Cortals, el d'Enradort, i els de l'alt i baix de la collada d'Enradort.

Font ha destacat que la inversió que està fent el Comú és molt important, perquè 'inverteix de zero en la recerca, per dotar de contingut el discurs històric de la ruta dels orris, a la interpretació de les cabanes i de la seva reconstrucció i posteriorment omplir de contingut tot aquell discurs pedagògic que es pugui fer arribar, mitjançant la difusió, a tota la societat'. Font també ha destacat les diferents singularitats dels orris estudiats i treballats, com que l'orri d'Encenrera mostra, en les seves capes inferiors, un assentament de l'època romana (s. II a s. VII) que es dedicava a la recerca de jaciment aurífer, o el d'Emportona que té una cabana medieval. A més, ha volgut destacar que les estructures trobades tenen una gran rellevància històrica, perquè en la construcció de cabanes de 9x6 metres, de més de 40 m² i amb annexos i habitacions separades, hi ha al darrere un gran esforç humà de construcció i dona a entendre que en aquestes construccions hi vivien grups de persones, que es dedicaven a la ramaderia, sobretot d'ovelles, i a la producció de formatge, que era la seva moneda de canvi a l'època.

El cost total pressupostat per la corporació és de 495.000 euros, dels quals 200.000 estan destinats a la recerca, 175.000 a la reconstrucció i 120.000 a la senyalització de la ruta, que està previst que pugui començar a ser visitada, parcialment, l'any 2019, i que es preveu que estigui acabada el 2021. Tanmateix, Carrascosa ha destacat que el projecte té una darrera gran acció, que seria la creació d'un centre d'interpretació dels orris, que podria veure la llum el 2025.