Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“El ‘bullying’ és un problema que s’ha de començar a tractar des de casa”

Entrevista a Omar El-Bachiri
“El ‘bullying’ és un problema que s’ha de començar a tractar des de casa”.

Psicòleg de formació, va néixer a Nador (el Marroc) fa 38 anys i viu des dels dos anys al Principat d’Andorra. Els parlem d’Omar El Bachiri. El pròxim 14 de desembre a les 20.15 hores impartirà una xerrada sobre l’assetjament escolar a la Biblioteca Comunal d’Encamp.

Què et motiva a formar-te en el món de l’assetjament escolar?

Sóc psicòleg de formació i vaig començar a estudiar sobre assetjament escolar perquè de petit en vaig patir en primera persona a l’escola. Em deien “moro de mierda” i ho vaig passar molt malament. Davant del problema, pots reaccionar de dues maneres: o bé actues de forma negativa i et tires a la mala vida o bé t’ho prens com un repte i et retorna de forma positiva. Aquest últim va ser el meu cas. Vaig posar-me cada dia a fer esport i a estudiar de valent.

Què es considera assetjament escolar o ‘buylling’?

S’ha de diferenciar agressió de ‘bullying’. Una agressió és puntual i el ‘bullying’ és continu i durant un període de temps. El ‘bullying’, o també anomenat assetjament escolar, consisteix a pegar, assetjar o maltractar un company de classe de forma continuada.

Què s’ha de fer per combatre el ‘bullying’?

És un problema que s’ha de començar a tractar des de casa. Els pares han de fer que els fills tinguin drets i obligacions. Avui en dia, en la majoria de les llars, els infants només tenen drets i cap obligació. Els nens i nenes han de fer coses a casa i han de veure que això té conseqüències. Cal que els pares escoltin els seus fills; a vegades, no els sabem escoltar i això és un problema.

Què vols dir?

Vivim en una societat molt consumista i treballem moltes hores. Arribem a casa tard, cansats i potser no sabem escoltar els fills. És molt important el vincle que s’estableix entre els fills i els pares. Si et tenen confiança t’explicaran el que els hi passa a l’escola i això és molt positiu.

I què han de fer els pares davant d’un cas d’assetjament escolar?

El primer que han de fer és parlar amb l’escola i mirar de posar-hi remei. Els educadors i els professors tenen molt a veure en aquest problema. Una professora pot modificar l’actitud d’un nen. I en cas que tot i parlant amb l’escola no funcioni, s’ha de denunciar a la policia per mirar de trobar-hi una solució. Però s’ha d’actuar, no es pot deixar passar.

I a Andorra hi ha molts casos?

Déu n’hi do. Sí que n’hi ha bastants, almenys un per classe.

Tants? I des de la societat podem fer alguna cosa?

Sí, hem de conscienciar els infants d’aquest problema, hem de fer xerrades, com per exemple la que organitzem a la biblioteca comunal d’Encamp el pròxim dimecres 14 de desembre. S’ha d’actuar explicant casos pràctics. Actualment, a les escoles només ensenyen vídeos però s’ha d’explicar amb casos reals canviant els noms dels implicats. Aquesta és la manera.

És un concepte nou el ‘bullying’?

No, tota la vida ha existit, però sí que en els darrers anys ha anat creixent, precisament pel que t’explicava fa uns moments, que la societat d’avui en dia és consumista.

Ja has escrit dos llibres: ‘Feliz y con ahorros’ i ‘Vivo como quiero’. N’hi haurà un tercer?

Sí, justament estic treballant en un tercer que ja us puc avançar que es dirà ‘Historias de acoso y adicciones’ i precisament parlarà sobre els assetjaments escolar i laboral. Està previst que el pugui estrenar al 2018.